17:15 20 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.50
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.72
Olga Guzun și Aliona Dumitras
© Sputnik / Osmatesco

Mai multe posibilități de reabilitare pentru copiii cu autism și boli rare

Medicină
Sa primesc un link scurt
150 0 0

Medicii vor fi instruiți să stabilească rapid diagnosticele de autism și boli rare

Copiii care suferă de autism și boli rare vor beneficia de servicii de reabilitare în cadrul unui nou proiect lansat de Asociația "SOS Autism". De asemenea, zeci de medici vor fi instruiți să stabilescă rapid diagnosticul acestor maladii. Aliona Dumitraș și Olga Guzun, reprezentantele organizației, au vorbit, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", despre activitățile care urmează să fie desfășurate în decurs de patru ani.

"Activitățile vor fi desfășurate în domeniile: sănătate, educație, vocațional,  lobby, advocacy, sensibilizare și conștientizare. Vor fi organizate instruiri pentru medici, pedagogi. Vor fi acțiuni care vor ajuta copiii să se dezvolte profesional, ca să-și poată găsi, ulterior, un loc de muncă. De asemenea, vor fi implicate 20 de organizații neguvernamentale care vor promova drepturile copiiilor cu autism", a explicat Aliona Dumitraș.

Asociația "SOS Autism" speră, prin intermediul acestui proiect, să faciliteze integrarea copiilor cu autism și maladii rare în instituțiile de învățământ și viața socială.

"Acești copiii sunt stigmatizați în societate. Fenomenul este răspândit în instituțiile de învățământ. Profesorii fac tot ce le stă în putere, însă acești copii au multe necesități. Ei au nevoie să fie însoțiți pretutindeni: la școală, la plimbare, la joacă. Puțini părinți își permit însă să angajeze însoțitori", a menționat Olga Guzun.

În cadrul proiectului va fi evaluat numărul real al copiilor autiști. Statisticile oficiale arată că în țară există doar 369 de cazuri.

Mai multe detalii despre serviciile oferite în cadrul proiectului, aflați din interviul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

Tematic

Pedagogii avertizează: Copiii dependenți de gadgeturi riscă să dezvolte autism
Noi detalii despre incidentul de la tabăra „Trandafirul", unde 13 copii au fost bătuți
Focar de infecție cu rujeolă s-a extins la Ceadâr Lunga: Zeci de copii infectați
Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați
Tagurile:
SOS Autism, copii cu autism, boli rare, autism, Asociația Obștească „Sos autism, Olga Guzun, Aliona Dumitraş, Moldova


Știrile Zilei