19:15 22 Martie 2019
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.25
  • RUB0.27
  • RON4.13
  • UAH0.63
Silvia Radu, în vizită la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie

Silvia Radu: Știu cum să combat corupția în medicină

© Photo: Facebook / Silvia Radu
Medicină
Sa primesc un link scurt
15310

Implementarea sistemelor informaționale de administrare va permite accelerarea cu până la 70% a combaterii corupției din sfera medicinei, consideră ministrul Sănătății.

CHIȘINĂU, 28 dec – Sputnik. Ministrul Sănătății al Republicii Moldova a discutat cu reporterul Sputnik Moldova despre fenomenul corupției.

Potrivit Silviei Radu, mita în sistemul sănătății a fost cultivată de-a lungul deceniilor, iar problema a afectat întregul sistem: de la instituțiile medicale primare până la minister. Însă există o ieșire din această situație. Principalul este să dorești acest lucru, subliniază ministrul Sănătății.

„Sunt convinsă că, trăind în secolul XXI, când dispunem de tehnologii informaționale moderne care asigură transparența proceselor, putem combate corupția din sistem la un nivel de, minimum, 60–70%”, a spus ministrul.

Silvia Radu nu a vorbit de majorarea salariilor pentru medici, ca în cazul judecătorilor. Autoritățile au calculat că, majorând de câteva ori salariile slujitorilor zeiței Themis, statul va scăpa de corupție. Însă, cu părere de rău, acest lucru nu s-a întâmplat. Trebuie de contat pe sistemele informaționale de administrare moderne care deja de mult timp sunt aplicate în toată lumea.

„Când, de exemplu, pe internet vor putea fi vizualizate absolut toate fluxurile de finanțe din sistem, dumneavoastră, ca jurnaliști, veți vedea clar dacă există acolo corupție sau nu. Iar dacă medicii vor conștientiza că cineva observă tot ce se întâmplă, nu cred că printre ei s-ar găsi vreo unul care și-ar dori să se afișeze cum fură bani”, a concluzionat Radu.

Tagurile:
medicină, corupție, Silvia Radu
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei