15:20 11 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.23
  • USD17.35
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.74
Medicamente

Medicamentele ar putea să se ieftinească: Iată ce propune premierul Filip

© CC0 / Pixabay / Matvevna
Medicină
Sa primesc un link scurt
96 0 0

Premierul a solicitat responsabililor din Sănătate să identifice mecanisme de reducere a adaosului comercial aplicat la preparate.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat astăzi instituțiilor abilitate din domeniul sănătății să examineze și să identifice mecanisme de reducere a adaosului comercial aplicat la medicamentele comercializate în rețeaua farmaceutică. Prin această inițiativă se urmărește sporirea protecției financiare și sociale a populației, precum și a accesului pacienților la tratament și servicii medicale de calitate.

Responsabilii din domeniul sănătății urmează să prezinte în termen de 2 săptămâni propuneri concrete de modificare a cadrului normativ existent la aplicarea adaosului comercial la medicamente. Aplicarea adaosului comercial diferențiat în procesul de formare a prețurilor la medicamente este un mecanism eficient, care contribuie la majorarea accesibilității economice, în special a medicamentelor costisitoare.

Necesitatea implementării unui sistem de adaosuri regresive la medicamente a fost menționată și de Organizația Mondială a Sănătății în studiul ”Accesibilitatea fizică și economică a medicamentelor în Republica Moldova”. Potrivit OMS, circa 70% din ”plățile de buzunar” pentru sănătate în Republica Moldova sunt achitate de cetățeni pentru medicamente.

Tematic

O femeie a fost reținută pe Aeroportul Chișinău: Iată ce avea în geantă
Tagurile:
Premier, Pavel Filip, medicamente


Știrile Zilei