14:55 18 August 2019
În direct
  • EUR19.51
  • USD17.50
  • RUB0.26
  • RON4.13
  • UAH0.69
Pacient la spital

Doar în ultima săptămână, șapte persoane au murit fiind confirmate cu gripă

© Sputnik / Варвара Гертье
Medicină
Sa primesc un link scurt
126 0 0

La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este la nivel de intensitate medie.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik, S.P. Potrivit Serviciului de Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului sănătății, în săptămâna 04-10 februarie 2019, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 510,88 cazuri la 100 de mii de populație, depășind pragul epidemic (315,88 la 100.000 de populație), cu o creștere de 8,5% în comparație cu comparație cu săptămâna precedentă.

În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 366 de cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 78 confirmate de laborator, 18141 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 653 de cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI). Ponderea cazurilor SARI a constituit 5,5% din numărul total de internări, indiferent de cauză în IMSP teritoriale. Persoanele diagnosticate cu gripă au primit tratament conform protocoalelor clinice.

De asemenea, în perioada de referință, în laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, 123 de probe au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică. 78 probe au fost pozitive la prezența virusurilor gripali, dintre care 65 la A(H1N1)pdm09 și 13 la A(H3N2).

Șapte oameni nevaccinați au murit de gripă doar într-o săptămână

În această perioadă au fost înregistrate 7 cazuri de deces, confirmate cu virusul gripal A(H1N1)pdm09, patru bărbați și trei femei, cu vârsta cuprinsă între 32 și 69 de ani, din Chișinău, Ungheni, Taraclia, Strășeni, Briceni, Hâncești și Edineț. Toate persoanele nu au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere.

Subliniem că Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populației întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă, să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.

În republică continuă imunizarea contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire și dezvoltare a complicațiilor post-gripale cu vaccin antigripal, a copiilor și adulților cu maladii cronice expuși unui risc înalt al complicațiilor datorate gripei.

20 de cazuri de deces de gripă în perioada 01 octombrie 2018-10 februarie 2019

Suplimentar, în scopul organizării și fortificării asistenței medicale spitalicești, sunt mobilizate resurse suplimentare și reprofilate paturilor în unele instituții medico-sanitare pentru spitalizarea bolnavilor. Toate instituțiile sunt asigurate cu medicamentele necesare, inclusiv antivirale pentru tratarea bolnavilor de gripă.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească asigură în continuare transportarea pacienților cu complicații ale gripei și infecțiilor respiratorii acute severe pentru acordarea asistenței medicale sau după caz internare.

Informăm că, în perioada 01 octombrie 2018-10 februarie 2019, au fost înregistrate 1255 cazuri gripă, 175769 de cazuri IACRS și 8834 de cazuri SARI. Totodată în această perioadă au fost înregistrate 20 cazuri de deces, confirmate cu virusul gripal A(H1N1)pdm09.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Tematic

Un produs ce poate reduce considerabil riscul de deces subit în Moldova
Tagurile:
gripa sezoniera, Centrul de Sanatate Publica, gripa, murit


Știrile Zilei