19:12 07 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.56
  • USD17.31
  • RUB0.24
  • RON4.04
  • UAH0.64
Medicină
Sa primesc un link scurt
Viața în Chișinău (295)
609 0 0

Aproape 300 de copii, din municipiul Chișinău, s-au îmbolnăvit de scarlatină, de la începutul anului 2019. Cum comentează această situație autoritățile.

CHIȘINĂU, 19 apr - Sputnik, Maria Dimineț. Zece copii de la o grădiniță din Capitală s-au îmbolnăvit de scarlatină, săptămâna trecută. Este primul focar din acest an într-o instituție de învățământ. De la începutul anului însă, aproape zilnic, cu această infecție au fost diagnosticați, cel puțin câte doi copii, în diverse grădinițe și școli.

Larisa Apostolova, medic epidemiolog la Centrul Municipal de Sănătate Publică, a declarat pentru Radio Sputnik că, ”în primele trei luni ale anului 2019,  de scarlatină s-au îmbolnăvit 296 de copii. Circa 69 la sută dintre ei aveau vârste cuprinse între 3 și șase ani”.

Scarlatina este o boală a copilăriei, provocată de o bacterie care se răspândește ușor pe cale aeriană. Tocmai de aceea, în timpul anului de studii, mulți copii se îmbolnăvesc, indiferent dacă frecventează o instituție de învățământ de stat sau privată. Infecția nu este o consecință a alimentației neadecvate a copiilor sau a nerespectării regulilor de igienă în școli și grădinițe.

Scarlatina nu este periculoasă pentru viață și sănătate, cu condiția ca bolnavul să beneficieze de tratament la primele simptome ale bolii: febră care crește brusc până la 39 de grade, dureri în gât, vărsături, modificarea culorii limbii (de la o nuanță albă până la una zmeurie) și erupții cutanate.

Scarlatina este tratată cu antibiotice, în decurs de zece zile. De obicei, tratamentele sunt efectuate la domiciliu. Când copilul are un sistem imunitar slab sau nu beneficiază la timp de asistența medicală necesară, pot apărea complicații, cum ar fi: pneumonii, abcese pulmonare, miocardită, hepatită toxică, nefrită, meningită, encefalită și artrită.

Potrivit Larisei Apostolova, o dată în șase ani, numărul cazurilor de scarlatină crește, apoi urmează o perioadă descendentă, ceea ce avem în prezent. Astfel, rata îmbolnăvirii, în primele trei luni ale anului 2019, a înregistrat o descreștere cu 25,3 la sută față de aceeași perioadă a anului precedent.

Тема:
Viața în Chișinău (295)

Tematic

Din ce dată va fi acordată indemnizația lunară de 200 de lei pentru copii
Alertă: Baloane cu mare risc pentru copii - afectează ficatul și sistemul reproductiv
Tagurile:
ce trebuie să știe părinții, sputnik, Copii


Știrile Zilei