15:14 12 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.46
  • USD17.19
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.64
Medicină
Sa primesc un link scurt
42611

Potrivit medicului pulmonolog, momentul recuperării depinde în primul rând de caracteristicile individuale ale organismului.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Plămânii persoanelor care au avut o infecție cu coronavirus pot fi grav afectați, a declarat pentru Radio Sputnik pulmonologul rus Alexandr Karabinenko.

Coronavirusul care cauzează boala COVID-19 afectează în primul rând sistemul respirator uman. Potrivit lui Karabinenko, îm plămânii pacienților care au bolit de coronavirus, la fel ca și în cazul altor boli ale acestui organ, apar modificări fibrotice. La fel se întâmplă și după o pneumonie severă și cu boli interstițiale ale acestui organ și cu o boală pulmonară obstructivă cronică adesea.

Conform observațiilor unui pulmonolog, cât de repede se recuperează organismul depinde în primul rând de caracteristicile individuale. Uneori poate dura destul de mult timp - astfel a fost, de exemplu, după gripa porcină N1H1, a cărei pandemie a fost anunțată în 2009.

La unele persoane, leziunile fibrotice din cauza acestei boli au durat un an și jumătate până la doi ani. Sunt și din cei ai căror plămâni nu s-au recuperat până în prezent, a declarat Karabinenko.

El a adăugat că în astfel de situații este posibil să se facă gimnastică respiratorie, nu există contraindicații împotriva acesteia, cu toate acestea, „totul va depinde de capacitatea individuală a fiecărei persoane care a avut COVID-19 de a repara structural organul deteriorat”, a concluzionat medicul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Pulmonolog rus, despre consecințele gripei, eficacitatea vaccinării și metode de tratament
Tagurile:
plamani, coronavirus, doctor


Știrile Zilei