19:37 27 Noiembrie 2020
În direct
  • EUR20.51
  • USD17.23
  • RUB0.23
  • RON4.21
  • UAH0.61
Medicină
Sa primesc un link scurt
Coronavirusul, știri de ultima oră (1153)
35101

Vom putea face testul la COVID-19 și acasă, iar rezultatul îl vom putea afla în doar jumătate de oră. În curând, în farmaciile din țară ar urma să apară două tipuri de teste rapide pe bază de antigen.

CHIȘINĂU, 9 nov - Sputnik. Acum vom putea depista mai rapid prezența noului coronavirus în organism. Agenția Medicamentului din Moldova a înregistrat două tipuri de teste rapide, produse de câteva companii americane.

Potrivit directorului Agenției Medicamentului, Eremei Priseajniuc, utilizarea testelor rapide va permite identificarea timpurie și cu o precizie de aproximativ 100% a prezenței virusului în organism. 

Priseajniuc a declarant pentru Sputnik.md că în următoarele zile în țară vor ajunge în jur de patru mii de teste rapide, iar prețul lor va fi de până la 300 de lei. Totodată, directorul Agenției Medicamentului a spus că urmează să discute cu mai mulți distribuitori, pentru ca testele să fie mult mai accesibile pe piața din țara noastră.

Prelevarea analizelor se face din mucoasa nazală, iar rezultatele pot fi obținute în 15-30 de minute și nu este necesară utilizarea unui laborator specializat. Noile teste rapide diferă de testele la anticorpi prin faptul că pot identifica prezența noului coronavirus la momentul prelevării, însă nu pot depista dacă în trecut persoana a suferit de COVID-19.

Consilierul ministrului Sănătății, Cristina Stratulat, a declarant pentru Sputnik.md că autoritățile s-au consultat cu Organizația Mondială a Sănătății și că deja se pregătește licitația pentru procurarea acestor teste în cadrul proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, implementat de Banca Mondială. Deocamdată, nu se cunoaște unde exact vor fi aplicate aceste teste de către ministerul Sănătății, cert este că ele vor fi folosite pentru triajul persoanelor suspecte la COVID-19 și pentru cei ce au contactat cu persoanele infectate cu noul virus. Stratulat a mai spus că specialiștii din cadrul ministerului ar urma să decidă strategia de aplicare a testelor rapide pe bază de antigen. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1153)

Tematic

Mai multe teste pentru COVID-19: Câte vor fi procesate
Alături de prieteni: Rusia a transmis 400 de mii de teste COVID-19 țărilor partenere
Tagurile:
Ministerul Sanatatii, Muncii și Protectiei Sociale, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, COVID-19, teste

Știrile Zilei