09:52 19 Iunie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.83
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.64
школа

Cod de etică profesională pentru profesori

© Sputnik / Yevgeny Fatkin, Vadim Titov
Moldova
Sa primesc un link scurt
1710

Cadrele didactice din instituțiile de învățământ general vor avea, începând cu anul de studii 2015-2016, un Cod de etică profesională.

CHIŞINĂU, 12 mai – Sputnik Moldova. Cadrele didactice din instituțiile de învățământ general vor avea, începând cu anul de studii 2015-2016, un Cod de etică profesională.  

„Codul de etică stabilește standarde și reguli de conduită obligatorii pentru toți angajații din învăţământul general şi profesional tehnic și vizează eradicarea practicilor inadecvate şi imorale din mediul educaţional”, potrivit Ministerului Educaţiei. 

Школьный учитель
© Sputnik / Vladimir Fedorenko

Normele de conduită prevăzute de Cod se referă nu doar la relațiile cadrelor didactice cu elevii, dar și la interacțiunea acestora cu părinții şi alți reprezentanți legali ai copiilor, colegii de muncă și comunitatea locală. 

Codul prevede, între altele, interzicerea oricăror activităţi care pot genera acte de  corupţie. Astfel, potrivit documentului, cadrele didactice nu au dreptul să accepte sau să solicite de la elevi, părinţi sau asociaţiile părinţilor sume de bani, cadouri sau servicii. În același timp, angajații școlilor nu pot iniţia sau organiza colectarea de bani sau cadouri. 

În categoria de activități care generează corupția se numără și impunerea manualelor neincluse în schema de închiriere sau a materialelor didactice auxiliare. 

Codul își propune să elimine traficul de influenţă şi favoritismul în procesele de instruire şi de evaluare, precum și practica unor profesori de a organiza  meditaţii cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale.

Proiectul documentului este propus pentru dezbateri publice. 


Tagurile:
Cod de etică profesională, Ministerul Educaţiei, şcoala, profesori, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei