18:31 14 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.16
  • USD17.03
  • RUB0.25
  • RON4.11
  • UAH0.61
computer

Raportarea electronică către stat, eficientă şi sigură

© Sputnik /
Moldova
Sa primesc un link scurt
10 0 0

Prim-ministrul a solicitat utilizarea în mod exclusiv a semnăturii electronice avansate calificate pentru semnarea documentelor în raporturile juridice ale autorităților cu cetățenii.

CHIŞINĂU, 26 mai – Sputnik Moldova. Prim-ministrul Chiril Gaburici a solicitat utilizarea în mod exclusiv a semnăturii electronice avansate calificate pentru semnarea documentelor în raporturile juridice ale autorităților cu cetățenii și entitățile subiect al dreptului privat, inclusiv pentru scop de raportarea on-line către autorități.

Semnătura electronică avansată calificată are putere juridică egală cu semnătura olografă aplicată pe suport de hârtie, folosită în raporturile persoanelor juridice de drept public cu alte persoane fizice sau juridice, astfel încât  agentul economic va utiliza doar o singură semnătură pentru toate instituțiile statului.

În felul acesta, vor fi reduse esențial costurile operaționale aferente utilizării semnăturii electronice.

Pentru asigurarea confortului și optimizării cheltuielilor de utilizare a semnăturii electronice, urmează să fie extins termenul de valabilitate al certificatelor cheilor publice ale semnăturii electronice avansate calificate până la 5 ani, fapt care va contribui la reducerea eforturilor de timp și a costurilor de obținere a acesteia. 

Dispoziția prim-ministrului a instituit obligaţia emiterii doar a semnăturilor electronice avansate calificate. 

 

Tematic

Expert-Grup: economia moldovenească rămâne expusă şocurilor externe
Tagurile:
premier, semnătura electronica, agent economic, Chiril Gaburici, Republica Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei