22:50 23 Mai 2019
În direct
  • EUR20.09
  • USD17.99
  • RUB0.28
  • RON4.22
  • UAH0.68
Вода, APĂ

RM printre țările unde apa potabilă este insuficientă

© Sputnik / Константин Чалабов
Moldova
Sa primesc un link scurt
4520

Schimbările climaterice prezintă un risc sporit pentru Republica Moldova pentru că țara noastră face parte din categoria țărilor care duc lipsă de apă potabilă.

CHIŞINĂU, 24 iunie – Sputnik.  Constatarea îi aparține viceministrului Mediului Lazăr Chirică, care a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, “rezervele de apă potabilă din Moldova sunt de până la 500 metri cubi pe cap de locuitor pe an”.  

„Dacă facem o comparație cu țările ex-sovietice, atunci noi suntem pe ultimul loc la capitolul resurse disponibile de apă și la consumul de apă pe cap de locuitor pe an”, a precizat Chirică.

Apa potabilă din țara noastră conține o cantitate sporită de elemente chimice, care sunt dăunătoare sănătății. 

Potrivit viceministrului Mediului, “cel mai afectate sunt apele din râurile mici”.

“Calitatea apei în râurile mari: Nistru, Prut și Dunăre este caracterizată de o poluare moderată, care se datorează în special elementelor biogene”, mai spune Chirică.

Viceministrul susține că, “ anual în bazinele acvatice din Republica Moldova are loc micșorarea volumului de apă cu 1,27 procente”. 

“Colmatarea lacului Ghidighici depășește 40 la sută. În rezultatul acestui proces s-a intensificat gradul de eutrofizare, iar ca urmare aerul este foarte poluat și peștele din lac iese la suprafață”, a declarat Chirică.

Cele mai poluate râuri din ţară sunt: Bâc, Ichel, Răut, Botna, Ciuhur, Delia, Nârnova, Sărata, Cogâlnic, Tigheci, Lunga și Ialpug.


Tematic

Doar 44% din populaţia RM beneficiază de servicii de alimentare cu apă
Tagurile:
Lazăr Chirică, Moldova, apă
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei