00:16 20 Martie 2018
Chişinău-7°C
În direct
Уборка зерновых, agricultura

Europa a minţit agricultorii moldoveni

© Sputnik/ Egor Eremov
Moldova
Sa primesc un link scurt
9111

Agricultorii din Moldova au fost minţiţi de Comisarul european pentru agricultură că în 2015 fondul de subvenţionare va fi de un miliard de lei.

CHIŞINĂU, 2 iul – Sputnik. Oficialii europeni au minţit agricultorii moldoveni înainte de parlamentare din noiembrie 2014, numai ca aceştia să susţină vectorul european şi să nu se orienteze spre cel estic. Declaraţia a fost făcută de preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, în cadrul unei emisiuni în Studioul Sputnik-Moldova. 

Slusari a precizat că majorarea fondului de subvenţionare pentru agricultură a fost promisă încă în anul 2014. „Înainte de alegeri încă, a fost în Moldova în două vizite comisarul european pentru agricultură. Toţi agricultorii au fost informaţi că fondul de subvenţionare va fi de peste un miliard de lei. Acesta a şi fost un argument, dacă vreţi şi politic, în discuţia noastră referitor la opţiunile estice contra opţiunilor vestice”, a declarat Slusari.

„Noi am venit cu acest argument că fără Europa nu putem soluţiona modernizarea agriculturii şi până la urmă am rămas cu buzele umflate. Agricultorii deja nu mai cred în promisiuni”, a continuat preşedintele UniAgroProtect. 

În Parlament a fost creată o comisie specială care urmează să aprobe un pachet de legi menite să susţină agricultorii. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care prezidează comisia, a dat asigurări că  aceste documente vor fi adoptate de legislativ până la 15 iulie. 

Slusari a declarat în Studioul Sputnik-Moldova că, dacă acest pachet agricol nu va fi adoptat, atunci  o bună parte din agricultori vor falimenta.

„Acest pachet de documente nu rezolvă toate probleme din agricultură, dar diminuează efectele după deprecierea monedei naţionale în raport cu valuta străină”, a precizat Slusari. 

Şedinţa Comisiei speciale pentru elaborarea şi aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor, planificată pentru joi, a fost amânată.

 

Tematic

Proiectele de lege în susţinerea agricultorilor întârzie
Tagurile:
Alexandru Slusari, agricultori, UE, Slisari, Republica Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei