20:24 20 Septembrie 2018
În direct
  • EUR19.63
  • USD16.79
  • RUB0.25
  • RON4.22
  • UAH0.60
Vlad Filat

La toamnă, în RM va fi organizat un referendum constituţional

© Sputnik / Captură privesc.eu
Moldova
Sa primesc un link scurt
47 0 0

Liderul PLDM a declarat că preşedintele RM va fi ales în trei etape.

CHIŞINĂU, 16 iul – Sputnik. La toamnă, în Republica Moldova va avea loc un referendum constituţional de modificare a mecanismului de alegere a preşedintelui ţării. Anunţul a fost făcut joi de liderul PLDM, Vlad Filat, după runda de negocieri PLDM-PD-PL cu privire la crearea unei coaliţii de guvernare. 

„Vom organiza la toamnă un referendum de modificare a Constituţiei, astfel ca preşedintele să fie ale în trei paşi”, a declarat Filat.

Deputatul a precizat că la plebiscit va fi propus un nou mecanism, potrivit căruia şeful statului va fi ales în Parlament din trei încercări, cu 61, 57 şi 51 de voturi. 

De asemenea, Filat a reiterat că la finele acestei săptămâni va fi prezentat proiectul Acordului politic de constituire a unei coaliţii de guvernare PLDM-PD-PL. 

„Am discutat mai multe subiecte. Suntem pe ultima sută de metri. Până la finele săptămânii vom avea acordul cu toate elementele: cum funcţionează majoritatea parlamentară, cum vom alege preşedintele, responsabilitatea ministerelor”, a declarat Filat.

„Ţara are nevoie rapid de Guvern, care are nevoie de susţinerea unei majorităţi parlamentare. Sarcinile care stau în faţa viitorului Guvern sunt foarte complicate”, a adăugat liderul PLDM.

Potrivit Constituţiei RM, în prezent preşedintele ţării este ales de Parlament prin vot secret. Şeful statului este ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, adică 61 din 101. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.

Tematic

Vlad Filat: suntem foarte aproape de a semna un acord
Tagurile:
seful statului, constitutie, Filat, referendum, Vlad Filat, Republica Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei