18:34 23 Februarie 2018
Chişinău-1°C
În direct
Examen, Экзамен

Peste 15 mii de tineri vor să studieze la universitate

© Sputnik/ Владимир Федоренко
Moldova
Sa primesc un link scurt
20 0 0

În prima săptămână de admitere, la universităţi au fost depuse peste 15 mii de cereri.

CHIŞINĂU, 28 iul – Sputnik. Peste 15 mii de cereri au fost depuse în prima săptămână de admitere la universităţile din ţară. Potrivit datelor comisiilor de admitere, la locurile bugetare s-au înregistrat 14 375 de cereri, în timp ce la instituţiile private au fost depuse 1420 de cereri. 

În instituţiile de învăţământ superior de stat, cele mai multe cereri au fost depuse la Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemiţanu”, Academia ”Ștefan cel Mare”, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

În universitățile cu profil pedagogic, cele mai multe cereri în raport cu numărul de locuri bugetare au fost depuse la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” şi la Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălţi.

Cele mai solicitate specialități sunt finanțe și bănci, contabilitate, medicină generală, stomatologie, farmacie, drept, limbi moderne, tehnologii informaționale, arhitectură.

Admiterea în universităţi a început pe data de 20 iulie. Termenul-limită pentru depunerea dosarelor de participare la concurs este 28 iulie.

Pentru sesiunea 2015, planul de înmatriculare în universități la studii superioare de licență prevede un număr total de 17975 de locuri, dintre care 6072 de locuri cu finanțare bugetară și 11903 de locuri cu taxă. Pentru ciclul II – studii superioare de master au fost alocate 7980 de locuri, dintre care 3425 de locuri cu finanțare bugetară și 4555 de locuri cu taxă.


Tematic

Ministerul Educaţiei despre admiterea în învăţământul liceal 2015-2016
Săptămâna viitoare începe admiterea în colegii
Admiterea în colegii și școli profesionale
Regulamentele noi de admitere în colegii şi şcoli profesionale
Tagurile:
înmatriculare, cereri, tineri, universitate, admitere, Moldova, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei