14:52 19 Martie 2018
Chişinău-7°C
În direct
Денежные купюры

Suspendarea finanțării din afară creează probleme pentru Moldova

© Sputnik/ Mikhail Kutuzov
Moldova
Sa primesc un link scurt
18 0 0

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova a suspendat cheltuielile noi și cele neprevăzute din bugetul pentru anul curent.

CHIȘINĂU, 28 iul – Sputnik. Odată cu suspendarea finanțării din partea partenerilor de dezvoltare, Moldova se confruntă cu mai multe dificultăți financiare. Efectul direct al înghețării acestei finanțări constituie un minus de 3 miliarde de lei. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Anterior, Ministerul Finanțelor al RM a suspendat cheltuielile noi și cele neprevăzute din bugetul de stat pe anul curent. Specialiștii menționează că aceasta este o decizie firească în condițiile economice actuale ale țării. Experții susțin că republica nu dispune de posibilități pentru a compensa în buget sumele care nu au venit de la partenerii străini. Totodată, sursele interne de creditare s-au scumpit.

În studiu se subliniază că revizuirea bugetului pe anul 2015 reprezintă prioritatea nr.1 a viitorului Cabinet de Miniștri și punctul de plecare al planului anticriză al Guvernului. Supraviețuirea sistemului bugetar și a instituțiilor bugetare depinde de revizuirea parametrilor macroeconomici, de reevaluarea mijloacelor disponibile, a cheltuielilor și a politicii fiscale pe anul curent.

Tematic

Candu: dacă vom avea guvern, vom avea şi finanţare externă
UE a îngheţat finanţarea Republicii Moldova
Bugetul RM asigură finanţarea tuturor instituţiilor de stat
Tagurile:
surse externe, finanțare, buget, Ministerul Finațelor, FMI, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei