21:43 19 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.56
  • USD17.16
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.61
Производство хлебобулочных изделий

Consiliul Concurenţei discută vineri despre preţurile la pâine

© Sputnik / Михаил Мордасов
Moldova
Sa primesc un link scurt
7410

Legalitatea majorării preţului la pâine va fi analizată vineri la Consiliul Concurenţei.

CHIŞINĂU, 4 sept – Sputnik. Consiliul Concurenței împreună cu reprezentanții Asociaţiei Brutarilor şi Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Panificaţie şi Morărit se vor  întruni, vineri, în cadrul unei ședințe. Discuțiile se vor axa pe chestiuni privind majorarea prețurilor la pâine.

Consiliul Concurenței a dispus inițierea investigației cu privire la semnele de încălcare a legislației în domeniul concurenței prin majorarea concomitentă a preţurilor la pâine de către întreprinderile de panificație.

Experții Institutului de Politici şi Reforme Europene (IPRE) au declarat că majorarea prețului la pâine nu ar trebui să fie trecută cu vederea de Consiliul Concurenței. În opinia acestora, prin această creştere au fost încălcate mai multe prevederi legale.

Potrivit IRPE, Consiliul Concurenței este obligat să inițieze investigații și să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a stabili modul în care a fost luată decizia de către Asociaţia Brutarilor din Moldova şi Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit, inclusiv să aplice sancțiunile prevăzute de lege.

Specialiştii de la IRPE mai cred că Procuratura Generală este obligată să se autosesizeze și să inițieze o cauză penală. Potrivit experților, Codul Penal prevede amenzi între 20 de mii și 40 de mii de lei sau privațiune de libertate de până la 3 ani pentru limitarea concurenței libere. Potrivit experților, această formă de răspundere penală este pe larg utilizată în multe state ale UE și este un instrument adițional pentru protecția concurenței.

Din 15 august, companiile de panificaţie din Moldova au majorat preţul la pâine cu până la 15%.

 

 

Tematic

Procurori şi Consiliul Concurenţei trebuie să analizeze preţurile la pâine
Sărăcia i-a făcut pe moldoveni să consume câte 110 kg de pâine pe an
Decis: în Moldova pâinea va fi mai scumpă. Ce spune reprezentantul MAIA?
Tagurile:
Consiliul Concurenţei, pâine, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei