21:45 19 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.56
  • USD17.16
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.61
Лампы

IPRE: tarifele majorate la gazele naturale şi lumină trebuie anulate definitiv

© Sputnik / Марина Лысцева
Moldova
Sa primesc un link scurt
4420

ANRE trebuie să anuleze definitiv hotărârile privind majorarea tarifelor, pentru că a încălcat legislația.

CHIŞINĂU, 4 sept – Sputnik. Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE) consideră că ANRE a încălcat legislaţia la organizarea consultărilor publice, iar acest fapt constituie temei pentru anularea hotărârilor de majorare a tarifelor la energia electrică şi gazele naturale.

Potrivit unei analize realizate de expertul IPRE, Sergiu Tofilat, noile tarife au fost aprobate cu încălcarea mai multor prevederi legale referitor la transparenţa în procesul decizional, iar ANRE trebuie să organizeze repetat dezbaterile. 

Conform legislaţiei, Agenţia trebuia să publice proiectele deciziilor, notele informative şi alte materiale, în baza cărora au fost elaborate deciziile de creștere a tarifelor. În analiză este menţionat faptul că în şedinţa publică din 18 iulie, ANRE a votat alte valori pentru tarifele la gaz decât cele publicate în Monitorul Oficial, care sunt mai mari.

Осветительные лампы
© Sputnik / Игорь Зарембо

Autorul notei analitice afirmă, de asemenea, că operatorii pot ignora recomandarea Agenţiei privitor la audit, deoarece potrivit legislaţiei Agenţia este împuternicită să efectueze controale la titularii de licenţe. Sergiu Tofilat este de părere că ANRE trebuie să selecteze o companie specializată pentru efectuarea auditului la toţi operatorii, pe întreaga perioadă de activitate a acestora, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile.

Potrivit moderatorului IPRE, tarifele sunt stabilite incorect, deoarece mai multe instituţii de stat, nu doar ANRE, nu-şi exercită funcţiile conştiincios.


Tematic

Directorul ANRE, despre urmările deciziei de suspendare a majorării tarifelor
ANRE vrea argumente pentru revizuirea tarifelor la gazele naturale
ANRE respinge cererea de majorare a tarifelor la apă
ANRE chemată în judecată de furnizori
ANRE a majorat tarifele la energia electrică
Tagurile:
gaz natural, energie electrică, IPRE, ANRE, tarif
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei