11:53 16 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.70
  • USD16.99
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.61
Ziua Vinului Orhei День Вина в Оргеев

Noul format al Sărbătorii Vinului a generat pierderi de turişti şi venituri

© Sputnik / Rodion Proca
Moldova
Sa primesc un link scurt
14501

Federaţia de Promovare a Turismului din Moldova anunţă că noul format al Zilei Naţionale a Vinului a provocat pierderi de peste 8 miliarde de lei şi peste 100 de mii de turişti.

CHIŞINĂU, 6 oct – Sputnik. Federația de Promovare a Turismului din Moldova (FPTM) critică modul de organizare în acest an a sărbătorii “Ziua Națională a Vinului”. Potrivit acesteia, pierderile  suportate din cauza noului format al evenimentului se ridică la 8,2 milioane de euro, fără a lua în calcul biletele de avion rambursate de turiștii care au renunţat sa vină în acest an la Ziua a Vinului. 

„Sărbătoarea devenită deja o tradiție frumoasă ani la rând, a fost pusa într-o lumina proasta în acest an. Atât turiștii, cât și vizitatorii au rămas dezamăgiți de organizarea evenimentului din acest an. Cu mici excepții, vinificatorii nu au fost pregătiți să primească vizitatori sau turiști”, a declarat Alexandru Filipschi, preşedintele FPTM. 

Potrivit acestuia, ”Tulburelul” a fost cel care a salvat oarecum situația pentru cei din Chișinău și pentru alți vizitatori și turiști.

Conform calculelor Federaţiei, în acest an Sărbătoarea Vinului a fost vizitată de 25 de mii de vizitatori dintre care 1500 de turiști străini. Anul trecut, la evenimentul din Piaţa Marii Adunări Naţionale au venit 130 de mii de vizitatori dintre care 15 mi de turiști străini.

„Avem o scădere cu 105 mii de vizitatori ori de aproape 81%”, a declarat Filipschi.

Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, a refuzat să ofere pentru Sputnik calculele ministerului cu referire la numărul de turişti şi cheltuieli suportate pentru organizarea Sărbătorii Vinului. Grama a declarat că MAIA va face totalurile Zilei Naţionale a Vinului – 2015 vineri, 9 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pentru prima dată în acest an, Sărbătoarea Vinului s-a organizat într-un nou format. Organizatorii au renunţat la PMAN din cauza protestelor şi au decis să desfăşoare evenimentul la fiecare vinărie în parte.

Tematic

Orheiul marchează sărbătoarea naţională Ziua Vinului
Vin de calitate și multă voie bună, duminică la Orhei
Ziua vinului la Aeroportul Chişinău: vin și fructe pentru călători
Programul Zilei Naţionale a Vinului include excursii în beciuri şi podgorii
Oficiul Naţional al Viei şi Vinului pregăteşte programul dedicat Zilei Vinului
Tagurile:
pierderi, vin, Moldova, turişti
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei