22:55 21 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61
Substante radioactive

Cesiul descoperit în capitală este în fază activă de contaminare radioactivă

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Moldova
Sa primesc un link scurt
16110

Specialiştii de la Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice afirmă că Cesiul depistat pe strada Sf. Andrei din capitală ar putea fi o sursă de îmbolnăvire de cancer.

CHIŞINĂU, 6 oct – Sputnik. Substanţa radioactivă Cesiu 137 depistată pe o stradă din centrul Chişinăului este acum în faza activă de contaminare radioactivă. Anunţul a fost făcut de vicedirectorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR), Ionel Balan, marţi în cadrul audierilor în comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică. 

 „Doza retroactivă stabilită de noi nu depăşeşte 5 milesievet pe an, o valoare ce nu poate genera efecte ce ar duce la îmbolnăvirea de cancer sau unele efecte la nivel genetic. Totuşi, orice doză este periculoasă şi nu putem nega un efect asupra sănătăţii. Dacă vorbim de cancer trebuie să spunem că primele efecte vor apărea peste 15-20 de ani”, a declarat Bălan.  

Vicedirectorul ANRANR susţine că sursa de răspândire a Cesiului ar putea fi o substanţă folosită acum 16 ani de un locatar din regiune pentru prelucrarea solului sau în urma furtului produs în anii 1998 a Cesiului radioactiv din Bălţi.

Cesiul 137 a fost descoperit pe strada Sfântul Andrei din capitală la 19 septembrie de un angajat al ANRANR. Lucrările de evacuare a pământului au început abia pe 21 septembrie. În total, au fost evacuate peste 120 metri cubi de sol contaminat. 

Tematic

SIS: în spatele răspândirii Cesiului 137 stau anumite persoane
Centrul de Sănătate Publică nu are rezultate privind cesiul depistat în capitală
Persoane decedate de cancer pe strada unde s-a descoperit Cesiul
Specialiștii continuă să cerceteze locul în care a fost descoperit cesiu
Tagurile:
radioactiv, cesiu 137, cancer, Molodva
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei