15:39 20 Septembrie 2017
Chişinău+ 24°C
În direct
Valeriu Streleț Валерий Стрелец

Cui îi convine anularea contractului de concesiune a Aeroportului Chişinău?

© Sputnik/ Evghenii Panasenco
Moldova
Sa primesc un link scurt
38520

Potrivit prim-ministrului Republicii Moldova, Valeriu Streleț, contractul nu a fost semnat în interesul statului, ci în interesul concesionarilor.

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. O comisie specială va prezenta până la 6 noiembrie recomandările definitive cu privire la raționalitatea sau iraționalitatea desfacerii contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, a declarat luni la un briefing Valeriu Streleț, prim-ministrul Republicii Moldova.

El a subliniat că a dat deja dispozițiile de rigoare pentru a-i fi prezentate comisiei toate documentele necesare.

Potrivit șefului Cabinetului de miniștri, comisia se va expune asupra posibilelor riscurilor cu care s-ar putea confrunta statul, dar şi a procedurii de anulare a contractului.

”Comisia a prezentat la 2 octombrie un raport foarte amplu, care cuprinde, împreună cu anexele, 100 de pagini. Acest document conține o serie de concluzii și temeiuri pentru a considera că concesionarul nu-și îndeplinește angajamentele așa cum se cuvine. Sumele investite, confirmate de actele primire-predare a lucrărilor reale efectuate, la momentul actual sunt mai mici decât cele declarate de concesionar”, a spus Streleț.

Potrivit lui, mai există și încălcări în ceea ce privește capitalul statutar minim de care trebuie să dispună întreprinderea-concesionar.

”De exemplu, compania trebuia să investească 45 de milioane de euro până la 30 august, dar sunt înregistrate 46 de milioane de euro, dintre care 16 milioane sunt plătite în avans firmei care încă nu a început lucrările”, a subliniat Streleț.

Jardan: noi acţionăm în limitele contractului de concesiune a Aeroport
© Sputnik. Евгений Панасенко, Алена Матвеева

Potrivit lui Streleț, contractul de concesiune a aeroportului nu a fost semnat în interesul statului, ci în interesul concesionarului.

”La 6 noiembrie, vom prezenta public decizia comisiei, pentru ca mai apoi Guvernul să decidă în privinţa desfacerii contractului de concesiune a aeroportului”, a încheiat Streleț.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost transmis în concesiune companiei ”AVIA INVEST” de la 1 noiembrie 2013 în conformitate cu decizia Guvernului Republicii Moldova.

În prezent deja este dată în exploatare o parcare multietajată, se apropie de sfârșit lucrările de extindere a aerogării, sunt în desfășurare lucrările de reconstrucție a aerodromului.

 

Tematic

Pista de decolare a Aeroportului din Chişinău va fi modernizată
Contractul de concesionare a Aeroportului Chişinău nu a fost încălcat
Streleţ: Guvernul ar putea să rezilieze contractul de concesiune a Aeroportului
Tagurile:
concesionar, desfacere, interese, Streleț, aeroport, contract, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei