07:43 21 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61
Curtea Constituţională a Republicii Moldova Конституционный Суд РМ

PLDM solicită CC să verifice constituționalitatea demiterii guvernului

© Sputnik / Niku Goncear
Moldova
Sa primesc un link scurt
Toamna demisiilor (70)
3001

Liberal-democrații s-au adresat la Curtea Constituțională cu solicitarea de a explica dacă poate fi demis un guvern în baza unor presupuse suspiciuni de corupție, care nu au fost probate.

CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Fracțiunea liberal-democraților s-a adresat Curţii Constituționale a Moldovei cu solicitarea de a de a interpreta art. 96, 98 și 108 din Constituție și de a da o apreciere constituționalităţii deciziei Parlamentului din 29 octombrie curent, când a fost exprimat votul de neîncredere guvernului condus de Valeriu Streleț, președintele interimar al PLDM, comunică serviciul de presă al formațiunii politice.

Între altele, liberal-democrații au solicitat CC să se exprime, dacă poate fi demis guvernul prin moţiune de cenzură ce are ca temei pretinse suspiciuni de corupţie care nu au fost probate.

 

PLDM mai cere explicații și cu privire la faptul dacă Parlamentul poate adopta o moţiune de cenzură bazată pe suspiciuni de corupţie faţă de o persoană nominală, ce exercită funcţia de prim-ministru ori membru al guvernului, fără a deţine şi/sau fără a exista informaţii de la organele de urmărire penală privind o bănuială rezonabilă în acest sens.

Guvernul Streleț a fost demis la 29 octombrie. Pentru această decizie au votat 65 de deputați din fracţiunile comuniștilor, socialiștilor și democraților.

Inițiativa privind votul de neîncredere a fost depusă de fracțiunile de opoziție ale comuniștilor și socialiștilor. Pentru demiterea guvernului sunt necesare 51 de voturi.

Тема:
Toamna demisiilor (70)

Tematic

Politolog: în noua alianță ar putea intra și deputați PLDM
PSRM şi PLDM şi-ar fi dat întâlnire la CC. Prima tentativă a eşuat
Tagurile:
contestare, partidul liberal-democrat, Curtea Constituțională, demitere
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei