00:15 20 Martie 2018
Chişinău-7°C
În direct
Однако, большинство поддержало снятие депутатской неприкосновенности с лидера либерал-демократов Владимира Филата.

Parlamentul retrage paşapoartele diplomatice pe numele lui Filat şi Streleţ

© Sputnik/ Miroslav Rotari
Moldova
Sa primesc un link scurt
30410

Pe ordinea de zi a şedinţei Legislativului a fost introdus un proiect de lege care prevede că premierilor demişi pentru acte de corupţie li se retrag paşapoartele diplomatice acordate pe viaţă.

CHIŞINĂU, 26 nov – Sputnik. Ex-premierii Vladimir Filat şi Valeriu Streleţ ar putea rămâne fără paşapoartele diplomatice acordate pe viaţă. Un proiect de lege în acest sens a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei Legislativului de joi cu votul a 55 de deputaţi.

Iniţiativa legislativă a fost semnată de deputaţii PCRM şi a fost introdusă pe ordinea de zi cu voturile fracţiunilor PCRM, PSRM şi PD. 

Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ
© Sputnik/ Евгений Панасенко

Autorii proiectului înaintează propunerea de a completa Legea privind actele de identitate şi sistemul naţional de paşapoarte cu o prevedere nouă, care stabileşte că „cetăţenii Republicii Moldova care au ocupat funcţia de  preşedinte al ţării, preşedinte al Parlamentului şi prim-ministru, în caz de demitere din funcţie în legătură cu săvârşirea unor fapte prin care s-au încălcat prevederile Constituţiei, de revocare sau demisie în legătură cu expunerea neîncrederii Guvernului de către Parlament nu au dreptul de a deţine paşaport diplomatic”. 

În prezent, Legea privind actele de identitate şi sistemul naţional de paşapoarte statuează  dreptul cetăţenilor Republicii Moldova care au ocupat funcţia de  preşedinte al ţării, preşedinte al Parlamentului şi prim-ministru, de preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti precum şi soţilor/soţiilor acestora de a deţine paşapoarte diplomatice.

Guvernele conduse de Vladimir Filat şi Valeriu Streleţ au primit din partea Parlamentului vot de neîncredere pentru acte de corupţie. Guvernul Filat a fost demis în martie 2013, iar cel condus de Streleţ – la 29 octombrie 2015. 

Tematic

Streleţ pleacă definitiv. Prim-ministru interimar va fi un vicepremier
O zi din viaţa ex-premierului Filat în celulă
Tagurile:
diplomatic, deputaţi, premier, Parlament, Moldova, paşaport
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei