20:28 19 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.62
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
Gheorghe Brega Георге Брега

Premierul interimar ascunde informaţii despre moldovenii răpiţi în Afganistan

© Sputnik / Евгений Панасенко
Moldova
Sa primesc un link scurt
Incident cu implicarea unui elicopter moldovenesc în Afganistan (26)
9610

Guvernul Republicii Moldova refuză să ofere informaţii despre locul unde se află moldovenii răpiţi în Afganistan şi despre mersul negocierilor privind eliberarea lor din captivitate.

CHIŞINĂU, 2 dec – Sputnik. Premierul interimar Gheorghe Brega a refuzat să ofere miercuri presei informaţii despre negocierile pe care le poartă oficialităţile din Moldova pentru eliberarea moldovenilor răpiţi în Afganistan de talibani.

Un elicopter care aparține companiei moldovenești „Valan International Cargo Charter” a fost doborât, la 24 noiembrie, de militanții Statului Islamic în Afganistan. La bordul aparatului de zbor erau 21 de persoane, dintre care trei membri ai echipajului, cetățeni moldoveni și 18 militari afganezi. 

„Sunt date noi, dar vă dau un sfat: cât mai puţin o să discutăm, cu atât mai bine o să fie. Trebuie să avem grijă de cei doi cetăţeni ai noştri. Lucrurile merg spre bine. Nu grăbiţi situaţia. Totul este sub control”, a declarat Brega, refuzând să spună dacă membrii familiilor acestor piloţi sunt informaţi despre soarta lor.

La 24 noiembrie, elicopterul cu 3 membri ai echipajului opera o misiune programată, transportând 18 persoane din Afganistan. Aproximativ la ora 15:30, ora locală a Afganistanului, un apel de tip „May Day” a fost primit de la echipajul elicopterului, informând că elicopterul a fost lovit, doborât şi a luat foc. 

La două zile după incident, Autoritatea Aeronautică Civilă a confirmat decesul unui cetățean al Republicii Moldova, membru al echipajului. Informația a fost confirmată şi de către compania aeriană „Valan International Cargo Charter” și reprezentanții Contractantului Guvernului SUA.

Chişinăul a făcut demersuri pe lângă Ambasadele SUA şi României la Chişinău, Afganistanului, precum şi prin intermediul ambasadelor Moldovei la Kiev şi Moscova, a contactat responsabili din Turkmenistan, Tajikistan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Rusia şi NATO, în vederea obţinerii informaţiilor relevante privind situaţia celor 3 cetăţeni moldoveni şi posibile modalităţi de asistenţă şi recuperare a acestora, au declarat pentru Sputnik responsabili de la Celula de criză de pe lângă MAEIE.

Elicopterul de tip MI 17-1V acorda sprijin de transport aerian civil pentru Forțele de Securitate Naționale ale Afganistanului. Elicopterul a sosit în Afganistan la data de 30 octombrie 2015 și era bazat în Mazar-I-Sharif, Afganistan.

Тема:
Incident cu implicarea unui elicopter moldovenesc în Afganistan (26)

Tematic

Cine va salva moldovenii răpiţi de talibani în Afganistan
Autenticitatea înregistrării video din Afganistan, sub semnul întrebării
Tagurile:
Brega, elicopter, talibani, Afganistan, negocieri, Moldova


Știrile Zilei