22:56 18 August 2019
În direct
  • EUR19.51
  • USD17.50
  • RUB0.26
  • RON4.13
  • UAH0.69
валюта

Expert: nu face să contăm pe întărirea leului în ajunul sărbătorilor de iarnă

© Sputnik / Алексей Даничев
Moldova
Sa primesc un link scurt
82 0 0

Leul s-a depreciat ca reacție la aprecierea monedei euro față de dolar la bursa Forex. Prin aceasta se explică creșterea bruscă a cursului monedei unice europene în raport cu leul moldovenesc. Totodată, nu ar trebui să contăm pe scăderea euro și dolarului în ajunul sărbătorilor.

CHIȘINĂU, 7 dec — Sputnik, Natalia Iovva. Scumpirea bruscă (cu 69 de bani) a monedei europene nu este legată de această dată de operațiuni speculative, ci de aprecierea ei față de dolar pe piețele internaționale. În dialogul cu jurnalistul Sputnik-Moldova, Andrei Crigan, directorul general al Asociației oamenilor de afaceri din Moldova, economist și consultant în afaceri, a explicat care sunt cauzele actualei deprecieri a valutei naționale.

„Au fost unele decizii ale Băncii Centrale Europene care au condus la consolidarea monedei europene, fapt ce a provocat și consolidarea acestei valute pe piața noastră. În acest sens, dolarul este mai stabil, însă leul a cedat în raport cu euro. Aceasta este o reacție normală pe piețele externe, de care suntem dependenți și de unde vine valuta străină pe piața noastră", a explicat expertul.

Банк
© Sputnik / Evgheni Panasenco

Potrivit acestuia, o scădere tradițională a cursului euro și dolarului în ajunul sărbătorilo rnu se așteaptă în acest an.

„În situația de criză, oamenii se străduiesc să economisească mai mult. Astfel, în acest an pe piață va apare o cantitate mai mică de valută străină decât în anii precedenți. Însă nici chiar acest lucru nu corectează în mod semnificativ cursul. Poate doar pentru câteva zile. Eu nu cred că trebuie să ne așteptăm la întărirea leului contând pe faptul că oamenii vor vinde valută în ajunul sărbătorilor de iarnă", a menționat Crigan.

Tematic

În nouă luni, leul s-a depreciat cu 28,8% față de dolar şi cu 18,9% față de euro
BNM explică fluctuaţiile de pe piaţa valutară din Republica Moldova
Tagurile:
ajun, sărbători de iarnă, devalorizare, leu, Andrei Crigan


Știrile Zilei