00:23 23 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.69
  • USD17.55
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
Вертолет в горах Афганистана. Архивное фото

Şalaru speră că moldovenii luaţi ostatici în Afganistan vor reveni curând acasă

© Sputnik / В. Киселев
Moldova
Sa primesc un link scurt
Incident cu implicarea unui elicopter moldovenesc în Afganistan (26)
58 0 0

Operaţiunea de salvare a piloţilor moldoveni, care au fost sechestraţi de talibanii afgani, s-ar putea încheia în timp de câteva luni, este de părere ministrul Apărării Anatol Şalaru.

CHIŞINĂU, 20 feb — Sputnik. Doi membri ai echipajului elicopterului moldovenesc care a fost doborât la sfârşitul lunii noiembrie pe teritoriul Afganistanului, sunt în viaţă şi ar putea reveni acasă peste câteva luni, le-a declarat jurnaliştilor ministrul Apărării al RM, Anatol Şalaru.

Elicopterul care a fost doborât pe data de 24 noiembrie 2015 avea la bord 18 pasageri şi trei membri ai echipajului, originari din Moldova. Acesta presta servicii aeriene civile pentru forţele de securitate afgane în baza unui contract cu Guvernul Statelor Unite. Aparatul de zbor s-a prăbuşit în provincia Faryab, pe un teritoriu controlat de talibani. Unul dintre membrii echipajului a fost omorât. Corpul neînsufleţit al acestuia a fost adus în ţară la 17 decembrie. După cum presupun autorităţile moldovene, doi cetăţeni ai RM s-ar afla în prizonieratul insurgenţilor.

„Ei (piloţii) sunt în viaţă. Sunt depuse eforturi enorme pentru eliberarea acestora. Au fost implicate mai multe structuri internaţionale. Sper că această problemă va fi soluţionată în lunile apropiate.", le-a spus jurnaliştilor Şalaru.

Anterior, autorităţile afgane au asigurat Chişinăul că vor ajuta la găsirea cetăţenilor moldoveni. Aceste declaraţii au fost făcute de delegaţia din Afganistan la summit-ul OSCE de la Belgrad, în perioada în care ministru de Externe era Natalia Gherman.

Тема:
Incident cu implicarea unui elicopter moldovenesc în Afganistan (26)

Tematic

Ce spun autorităţile afgane despre eliberarea moldovenilor capturaţi de talibani
Mocan: talibanii, probabil, știau din timp despre elicopterul moldovenesc
Tagurile:
elicopter, ostateci, piloţi, Afganistan, Anatol Şalaru


Știrile Zilei