15:03 21 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.55
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.61
Влад Филат 26.01.2016

Motivele pentru care PLDM nu solicită eliberarea sub garanţie a lui Filat

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Moldova
Sa primesc un link scurt
Soarta lui Vladimir Filat, la mâna justiţiei (64)
222420

Cei unsprezece deputaţi PLDM nu au solicitat în instanţă eliberarea din arest în izolator şi plasarea în arest la domiciliu a liderului lor Vladimir Filat pentru a nu da temei de interpretări.

CHIŞINĂU, 23 feb – Sputnik. Deputaţii PLDM nu au înaintat în instanţă nici o cerere prin care să solicite modificarea măsurii de reprimare aplicată liderului liberal-democrat, deputatului şi ex-premierului Vladimir Filat, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova deputatul PLDM, Iurie Ţap.

„Nu am făcut un asemenea demers”, a comunicat parlamentarul. 

Articolul 179 din Codul de Procedură Penală prevede schimbarea măsurii de arest în izolator a preventivului în baza garanţiei personale înaintată de persoane demne de încredere. Numărul  garanţilor nu poate fi mai mic de 2 şi mai mare de 5.

„Garanţia personală constă în angajamentul în scris pe care persoane demne de încredere şi-l iau în sensul că, prin autoritatea lor şi suma bănească depusă, garantează comportamentul respectiv al bănuitului, învinuitului, inculpatului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată, precum şi îndeplinirea altor obligaţii procesuale. Garanţia personală, ca măsură preventivă, se admite doar la cererea în scris a garanţilor şi cu acordul persoanei în privinţa căreia se dă garanţia”, se menţionează în articol.

„Trebuie să respectăm cadrul legal ca să nu dăm temei de interpretări. Dar, totodată, trebuie să luăm atitudine faţă de situaţia preşedintelui PLDM”, a declarat Iurie Ţap pentru Sputnik.

Potrivit legii, la prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant depune concomitent la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 50 la 300 unităţi convenţionale.

La 22 februarie, magistraţii de la Judecătoria sectorului Râşcani i-au eliberat pe membrii grupului Grigore Petrenco din arest în izolator şi i-au plasat în arest la domiciliu. Eliberarea acestora din arest în izolator a fost solicitată de deputaţii PSRM. Socialiştii au înaintat în instanţă această solicitare în baza articolului 179 din Codul de Procedură Penală, care prevede eliberarea preventivilor în baza garanţiei personale. Cei şapte învinuiţi au fost eliberaţi contra unei sume de 7 mii de lei.

Vladimir Filat se află în arest preventiv din 15 octombrie 2015. Ex-premierul este învinuit de procurori în dosarul fraudelor bancare de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Liderul PLDM este deţinut preventiv într-o celulă din Penitenciarul nr.13 din Chişinău.

Тема:
Soarta lui Vladimir Filat, la mâna justiţiei (64)

Tematic

Vladimir Filat va primi astăzi o vizită în celulă. Vezi despre cine e vorba
Gonţa divorţează de Filat: cum comentează jurnalista
Tagurile:
garanţie personală, Iurie Ţap, fraude bancare, PLDM, Filat, judecată, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei