15:03 21 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.55
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.61
Bani

Marți: pentru funcţia de guvernator al BNM a fost desemnat domnul …

© Sputnik / Rodion Proca
Moldova
Sa primesc un link scurt
384 0 0

Astăzi începe marea triere a aspiranților la funcţia celui a cărui semnătură este reprodusă pe fiecare leu moldovenesc. În mod ideal, am putea afla numele alesului încă înainte de lăsarea amurgului.

CHIȘINĂU, 23 feb — Sputnik. În ziua în care pe întreg spațiul ex-sovietic sunt sărbătoriți foștii și actualii ostași, parlamentarii moldoveni au decis să se ocupe serios de alegerea principalului apărător al vistieriei naționale. După ce ieri, la ora 17.00, a expirat termenul de depunere a cererilor pentru participarea la concurs, președintele Parlamentului RM, Andrian Candu, va convoca astăzi ședința comisiei pentru selectarea candidatului la postul de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Ar fi de menţionat că opinia comisiei este una consultativă şi de recomandare. Potrivit legislaţiei în vigoare, Parlamentul numeşte şeful BNM, la propunerea spicherului organului legislativ suprem al ţării.

Парламент Молдовы
© Sputnik / Евгений Панасенко

În total, nouă persoane au decis să lupte pentru acest post rămas vacant. Candidați sunt practic pentru toate gusturile. Atât doar că printre ei nu se află nici o femeie. Comisia va avea de ales între reprezentanții „noului val", care constituie majoritatea, și „garda veche" din care face parte, de exemplu, Valeriu Chițan. Toți, fără excepție, au studii excelente, inclusiv postuniversitare, obținute în aulele unor şcoli economice internaţionale de prestigiu.

Unii dintre aceştia ocupă funcţii de răspundere în sectorul bănci și consultanță financiară, alții conduc companii de investiții. Şi îţi fug ochii când privești pe hartă locurile pe unde își pun în aplicare capacităţile acești pretendenți: Miami, Moscova, Nairobi, Luxembourg, Tel-Aviv, Viena.

Încă un moment curios: printre cei nouă candidați există sportivi și adepți ai unui mod activ de viață. Cu alte cuvinte, sunt persoane energice și de acțiune.

Prin urmare, de data aceasta se pare că avem de unde alege. Pe cine va „pune ochiul" comisia?

Răspunsul este simplu: pe cel mai abil, perspicace și… integru.

Puţini ar putea face la moment un pronostic mai concret, deși ne-am putea încumeta să presupunem că „candidatul cu şanse de trecere" se află printre cei care au depus cererea „la lăsarea cortinei", adică, după ce şi-a cântărit bine şansele și s-a asigurat de susținerea necesară.

Există oare o „variantă imposibilă"? Da, însă doar în contextul în care, la fel ca data trecută, candidatura nu va mai ajunge până la etapa votării în Parlament. Dar un asemenea deznodământ este deja greu de imaginat: „finanțele au obosit să mai cânte romanţele", situația este critică, iar misiunea FMI bate la ușă. Prin urmare: Banca Națională trebuie să aibă guvernator!

Tematic

Nouă candidaţi pentru un fotoliu la şefia BNM
Candu a spus cine va conduce BNM
Tagurile:
bancă, alegere, candidați, guvernator, Parlamentul RM, BNM, Andrian Candu
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei