03:18 22 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.47
  • USD16.99
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.60
medicina

O nouă regulă pentru bolnavii de diabet din Moldova

© Sputnik / Rodion Proca
Moldova
Sa primesc un link scurt
35610

Ministerul Sănătăţii a decis să lanseze o nouă modalitate de distribuire a insulinei şi aceasta se referă la eliberarea medicamentului la locul de trai.

CHIŞINĂU, 24 feb – Sputnik. Pacienţii care suferă de diabet zaharat sau diabet insipid vor avea, din luna martie, acces direct la insulină și vasopresină. Ministerul Sănătăţii a decis să lanseze o nouă modalitate de distribuire a insulinei.

Conform noii reglementări, peste 1,3 mii de pacienţi cu diabet zaharat, inclusiv copii, care urmează tratamentul cu analogi de insulină umană şi 270 de pacienţi diagnosticați cu diabet insipid, nu se vor mai deplasa la Chişinău, la Comisia din cadrul Spitalului Clinic Republican (SCR), pentru a beneficia de aceste medicamente.

Noua măsură prevede că pacienţii se vor adresa la medicul de familie la locul de trai care, după coordonarea cu Comisia mixtă teritorială, va elibera reţeta. În baza acesteia, pacientul va putea ridica preparatul la locul de trai în mod gratuit.

"Excepţie vor face pacienţii diagnosticați în stadie incipientă. Aceștia vor fi trimişi doar la consultaţia primară a Comisiei din cadrul SCR, unde se va stabili conduita tratamentului, preparatul, doza şi regimul de administrare recomandate", precizează ministerul.

Tematic

Diabetul are un efect dezastruos asupra creierului
Tagurile:
insulină, diabet, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei