22:59 18 August 2019
În direct
  • EUR19.51
  • USD17.50
  • RUB0.26
  • RON4.13
  • UAH0.69
Выборы в Молдавии

Sondaj: două treimi din populație optează pentru alegeri anticipate

© REUTERS / Gleb Garanich
Moldova
Sa primesc un link scurt
4810

Potrivit datelor studiului realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, majoritatea populației ţării optează pentru desfășurarea alegerilor anticipate chiar în acest an.

CHIȘINĂU, 29 feb — Sputnik. Potrivit datelor sondajului „Vox populi" realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, 68,4% din numărul respondenților acceptă ideea desfășurării alegerilor parlamentare anticipate în anul curent.

Mai puțin de o pătrime  din populație (22,1%) consideră că această idee nu este bună, 5,7% dintre respondenți sunt indiferenți față de o asemenea turnură a evenimentelor, iar 3,8% nu știu cum să reacționeze la un astfel de scenariu.

În același timp, 58,3% dintre persoanele intervievate au declarat că sunt gata să meargă la alegeri dacă acestea ar avea loc duminica viitoare.

Astfel, de majoritatea voturilor ar beneficia Partidul Socialiștilor (17,2%), după care ar urma partidul „Platforma DA" (13,8%), Partidul Nostru (13%), Partidul Popular European din Moldova (6,8%), Partidul Democrat (6,6%) și Partidul Comuniștilor (6,1%). Liberalii (5,7%) și liberal-democrații (2,4%) nu ar trece pragul electoral.

Totodată, studiul a demonstrat că aproximativ jumătate dintre cetățenii Moldovei nu au încredere în nici unul dintre politicienii moldoveni. Conform datelor sondajului, de cea mai mare încredere se bucură Igor Dodon, Andrei Năstase, Renato Usatîi, Maia Sandu și Iurie Leancă.

Sondajul a fost realizat în februarie 2016, cu participarea a 1195 de respondenți din 77 de localități ale RM. Marja de eroare este de circa 3%.

Tematic

PSRM vorbeşte despre cea mai scurtă cale de iniţiere a alegerilor anticipate
Usatîi cere anticipate şi promite că nu va permite lichidarea Republicii Moldova
Tagurile:
alegeri anticipate, sondaj, Partidul Comuniștilor, Partidul Democrat, Partidul Popular European din Moldova, Partidul Socialiștilor, Platforma DA, Partidul Nostru, Igor Dodon, Andrei Năstase, Renato Usatîi, Maia Sandu, Iurie Leancă


Știrile Zilei