21:18 26 Septembrie 2017
Chişinău+ 18°C
În direct
CNA

De ce CNA nu poate intenta dosare pentru delapidarea fondurilor europene

© Sputnik/ Мирослав Ротарь
Moldova
Sa primesc un link scurt
105 0 0

Pentru a demara cercetarea cazurilor de delapidare a mijloacelor din granturile străine, credite și ajutor umanitar, Centrul Național Anticorupție are nevoie de intervenția Oficiului European de Luptă Antifraudă.

CHIȘINĂU, 16 mar — Sputnik. Centrul Național Anticorupție, Curtea de Conturi și Inspecția Financiară vor lupta cu delapidările mijloacelor provenite din granturile străine, a declarat pentru Sputnik șeful Direcției Generale Anticorupție a CNA Vitalie Verebceanu.

În prezent, controlul asupra cheltuielilor din ajutorul extern este pus în seama Cancelariei de Stat. Dar, potrivit lui Verebceanu, acest departament doar repartizează fondurile și recepționează rapoartele de la cei care primesc granturi străine.

"Acesta nu este un instrument suficient pentru a elucida încălcările privind folosirea fondurilor", a subliniat interlocutorul.

La ședința ordinară din 12 martie, Guvernul Moldovei a operat un şir de completări şi modificări legislative care stabilesc sancţiuni pentru persoanele fizice și juridice care delapidează granturile străine, creditele și ajutorul umanitar. Potrivit noilor modificări la Codul Penal, aceste infracțiuni vor fi pedepsite cu o amendă de 9 mii de unități convenționale sau cu privațiune de libertate de până la 15 ani.

După cum a declarat Verebceanu, la CNA nu există la moment nici un dosar ce ține de delapidarea mijloacelor din fondurile străine. El a explicat că investigarea acestor cazuri va fi efectuată de comun acord cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

"În prezent, experții organizației OLAF nu pot demara verificările directe ale agenților economici sau ale structurilor de stat. Pentru asta este nevoie de elaborarea unui mecanism de colaborare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă. Mai mult, este necesar ca CNA să-şi recapete funcția de urmărire penală", a declarat Verebceanu.

Anterior, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a afirmat că modificările la Codul Penal ce țin de sancţionarea celor ce delapidează fondurile externe sunt necesare pentru a restabili încrederea partenerilor europeni față de ţara noastră.

Tematic

Fondurile îngheţate din partea UE pentru Moldova sunt doar „vârful aisbergului”
Tagurile:
străine, delapidare, fonduri, luptă, CNA, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei