17:23 21 Aprilie 2021
În direct
  • EUR21.69
  • USD18.00
  • RUB0.24
  • RON4.40
  • UAH0.64
Moldova
Sa primesc un link scurt
Moscova - Chişinău: 2016 ca timp al resetării (50)
11212

Moștenirea rusă, concomitent cu aportul spiritual al ucrainenilor, belarușilor, găgăuzilor, bulgarilor, evreilor și altor popoare este o parte indispensabilă a spațiului cultural al Moldovei, consideră ambasadorul FR în Moldova.

CHIȘINĂU, 23 mar — Sputnik. Legăturile istorice și cele interpersonale au determinat o apropiere strânsă dintre Moldova și Rusia la nivel cultural, a declarat miercuri ambasadorul FR în Moldova, Farit Muhametșin.

Miercuri, 23 martie, la Academia de Științe a Moldovei a avut loc o conferință cu tema:"Moștenirea spirituală, istorică și culturală a rușilor în context european". La eveniment au participat raportori din diferite țări, reprezentanții centrelor culturale și ai societății civile.

"Cultura moldovenească s-a format sub influența diverselor popoare. Multitudinea de surse a determinat originalitatea și bogăția ei", a spus Muhametșin, care a luat cuvântul în fața auditoriului.

Potrivit ambasadorului, în Moldova contemporană există abordări diferite, chiar contradictorii, în ceea ce ţine de trecutului țării, iar un loc distinct în aceste discuții îl ocupă problema privind locul și rolul moștenirii ruse.

"Este îmbucurător faptul că la nivel oficial această temă nu rămâne în afara atenției și că a devenit obiect de cercetare în cadrul Institutului moștenirii culturale al Academiei de Științe. Dar, ţinând cont de mișcările tectonice care se produc astăzi pe arena internațională, problemele influenței reciproce, a punctelor de tangență și a celor divergente de cultură și civilizație, trebuie să aibă o importanță nu doar academică, ci și o importanță socială majoră. În acest sens, procesele care au avut loc în Moldova pe parcursul unui secol sunt un bun exemplu de convergență a spațiului cultural în beneficiul dezvoltării țării", consideră Muhametșin.

Ambasadorul este convins că pentru identificarea unui dialog între state este importantă experiența țărilor în care de veacuri trăiesc alături, în bună pace, o multitudine de popoare.

Puteţi citi şi o expunere mai amplă a discursului ambasadorului FR, Farit Muhametșin>>>

Тема:
Moscova - Chişinău: 2016 ca timp al resetării (50)

Tematic

Ce a discutat premierul cu ambasadorul FR şi ce i-a înmânat Muhametşin lui Filip
Glebova: FR invită 15 mii de străini să studieze gratis în universităţile sale
Tagurile:
spațiu multinațional, cultură, relațiile moldo-ruse, Ambasadorul Rusiei, influență, Moldova

Știrile Zilei