22:20 11 Mai 2021
În direct
  • EUR21.51
  • USD17.82
  • RUB0.24
  • RON4.37
  • UAH0.64
Moldova
Sa primesc un link scurt
În instanţa continuă examinarea în fond a dosarului Filat (76)
157120

Avocatul ex-premierului Vladimir Filat nu exclude că clientul său ar putea sta la închisoare câţiva ani.

CHIŞINĂU, 17 apr – Sputnik. Avocatul Igor Popa, care îl apără în instanţă pe ex-premierul Vladimir Filat, a dat de înţeles că clientul său ar putea sta în închisoare câţiva ani. 

Liderul PLDM este învinuit de procurorii anticorupţie în dosarul fraudelor bancare de trafic de influenţă şi corupere pasivă. 

Popa a declarat în cadrul unei emisiuni la un portal de ştiri că, Filat va ieşi din puşcărie înainte ca CEDO să emită o decizie la cererea depusă de apărarea ex-premierului, dar acest lucru nu se va întâmpla în curând.   

„Noi nu contăm să obţinem o decizie imediată de la CEDO. În ultimul timp, CEDO examinează foarte greu cererile. Noi credem că până vom obţine hotărârea Înaltei curţi, Filat va fi deja la domiciliu”, a declarat Popa.

„Luând în considerare ultimele decizii CEDO, care poate dura uneori şi 3, şi 5, şi 7 ani, cred că mult mai repede Vlad Filat va fi alături de familia sa”, a continuat Popa. 

Avocatul a evitat să spună care este suma despăgubirilor solicitată de liderul PLDM de la statul Republica Moldova pentru „condiţiile inumane şi degradante” în care este deţinut.

Reporterul Sputnik Moldova a discutat cu procurorul interimar anticorupţie Andrian Popenco încercând să afle câţi ani va solicita organul de urmărire penală pentru învinuitul Vladimir Filat. 

Procurorul a declarat că la etapa actuală este prea devreme să se discute la acest subiect. 

Pedeapsa maximă însă pe care o riscă ex-premierul este de 22 de ani de puşcărie. 

„În cazul în care instanţa va statua asupra vinovăţiei învinuitului Filat, acesta riscă pentru corupere pasivă de la 7 la 15 ani de închisoare, şi respectiv pentru traficul de influenţă care i se încriminează de la 3 la 7 ani de închisoare”, a declarat procurorul anticorupţie Adriana Beţişor, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015. Procurorii îl învinuiesc pe Filat că, în perioada în care deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 de milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Тема:
În instanţa continuă examinarea în fond a dosarului Filat (76)

Tematic

De ce nu a fugit Vladimir Filat din Moldova
Lista şubredă a martorilor lui Filat, sau cine vrea să-i ia apărarea ex-ului
Tagurile:
penitenciarul 13, fraude bancare, Igor Popa, Filat, Moldova

Știrile Zilei