16:06 17 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.54
  • USD17.17
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.61
Drapelul Republicii Moldova

În Moldova ar mai putea fi instituită o sărbătoare naţională

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Moldova
Sa primesc un link scurt
17610

Un grup de deputaţi neafiliaţi a înregistrat în Parlament un proiect de lege care stabileşte că Ziua Europei ar putea deveni sărbătoare națională în Moldova.

CHIŞINĂU, 27 apr – Sputnik. În Parlamentul Republicii Moldova au fost înregistrate două proiecte de lege, care stabilesc ziua de 9 mai – Ziua Europei, sărbătoare națională. Autorii iniţiativei sunt deputații neafiliaţi Mihaela Spătaru, George Mocanu, Ștefan Creangă, Vladimir Hotineanu, Ion Bălan şi Nae-Simion Pleșca.

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. 

Drapelul RM
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Potrivit autorilor, deși Guvernul Republicii Moldova desfășoară reforme pentru alinierea legislației naționale la standardele europene, având ca finalitate integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, până în prezent nu există un act legislativ care să legifereze Ziua Europei, zi simbolică pentru aspirațiile de integrare a Republicii Moldova.

Liderii comunităților au decis să stabilească Ziua Europei la 9 mai 1950, în comemorarea Declarației Schuman. Prin această declarație, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei.

Tratatul de la Lisabona, care a înlocuit Constituția europeană, are o declarație a șaisprezece membri care susțin simbolurile europene. Parlamentul European a recunoscut ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008.

Tematic

În ajun de sărbători, cresc preţurile în Moldova
Noul format al Sărbătorii Vinului a generat pierderi de turişti şi venituri
Tagurile:
sărbătoare naţională, Ziua Europei, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei