08:36 19 Martie 2018
Chişinău-10°C
În direct
Cahul, oraşul subteran, galerii

Fundația Teatrului „B.P.Hașdeu” din Cahul va fi strămutată cu trei metri

Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor
Moldova
Sa primesc un link scurt
47 0 0

Decizia de a strămuta fundaţia Teatrului „B.P.Hașdeu” din Cahul a fost luată pentru a putea proteja una dintre galeriile nimerite în perimetrul gropii de fundație.

CHIŞINĂU, 8 mai – Sputnik. Consiliul Național al Monumentelor Istorice a luat decizia de a transfera cu 2-3 metri fundația viitorului sediu al Teatrului Republican Muzical-Dramatic „B.P.Hașdeu” din Cahul în legătură cu descoperirea în perimetrul gropii de fundație a unor galerii subterane.

Din consiliu fac parte specialiști în domeniul arhitecturii, construcțiilor, arheologiei, conservării și restaurării patrimoniului cultural.

Cahul, oraşul subteran, galerii
Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor

Decizia de a strămuta fundaţia teatrului a fost luată pentru a putea proteja una dintre galeriile nimerite în perimetrul gropii de fundație. Galeria 1 va fi exhaustiv cercetată și ulterior demontată, materialele/cărămizile recuperate urmând a fi utilizate la restaurarea galeriei 2. 

Consiliul Național al Monumentelor Istorice a mai decis ca după restaurare  Galeriei 2 să fie deschisă pentru public. 

Începând cu 31 martie, în timpul excavării gropii de fundație a  noului edificiu al Teatrului Republican Muzical-Dramatic „B.P.Hașdeu” au fost identificate vestigiile a două segmente de galerii subterane datate cu secolul al XIX-lea, care au fost supuse cercetărilor de specialitate de către Agenția Națională Arheologică în colaborare cu Primăria și Universitatea din Cahul. 

Pe parcursul ultimilor 20 de ani, urmele unor galerii subterane au fost semnalate de către locuitorii orașului Cahul și în mai multe sectoare ale urbei.

Tematic

Moldova, un fel de terra incognita a Europei moderne
Tagurile:
galerii, teatru, Cahul, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei