10:27 07 Martie 2021
În direct
  • EUR21.15
  • USD17.58
  • RUB0.24
  • RON4.33
  • UAH0.63
Moldova
Sa primesc un link scurt
1384116

Mai mulți deputați și simpatizanți PSRM protestează în centrul Chișinăului împotriva expunerii tehnicii militare americane.

CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. Deputați și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor din Moldova protestează în centrul Chișinăului împotriva expunerii tehnicii militare americane în Piața Marii Adunări Naționale. 

Manifestanții scandează ”NATO afară”, ”NATO go home”, ”Nu avem nevoie de NATO” și ”Nu vrem război”.

Tehnică militară NATO și soldați americani în PMAN.
© Sputnik / Мирослав Ротарь

”A fost încălcată Constituția Republicii Moldova, care consfințește că Moldova este o țară suverană, independentă și neutră. Tehnica militară americană a intrat ilegal în Moldova, prin încălcarea Constituției. Pe ministrul Apărării Șalaru îl așteaptă tribunalul”, a declarat deputatul socialist Vlad Bătrâncea.  

Manifestanții au cerut evacuarea imediată a tehnicii militare americane din PMAN. 

”Pentru blocul militar NATO nu este o premieră săvîrșirea unor astfel de acțiuni în raport cu lumea ortodoxă. În anul 1999, în timpul sărbătoririi Sfintelor Paști, forţele aeriene NATO bombardau Iugoslavia”, a mai declarat Bătrâncea.

Manifestanții socialiști au îndemnat cetățenii să vină luni, 9 mai, de Ziua Victoriei, la Marșul Victoriei. Acest Marş va începe cu acţiunea „Regimentul nemuritor”, la care cetăţenii ţării vor trece prin tot oraşul purtând fotografii ale rudelor şi persoanelor apropiate – veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Începând cu ora 10:00 și până la ora 14.00 în Piața Marii Adunări Naționale se va afla tehnica militară americană din dotarea Regimentului 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii, care participă la exercițiul comun „Dragon Pioneer” desfășurat în Republica Moldova împreună cu militari din cadrul Armatei Naționale.

Potrivit Ministerului Apărării, prezența militarilor americani în PMAN face parte din acțiunile consacrate comemorării victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. 

 

 

Tematic

Ministrul Apărării: marcăm Ziua Victoriei pe 8 mai, împreună cu Europa și SUA
Premieră în Moldova: peste 100 unități de tehnică militară NATO va trece hotarul
Tagurile:
PSRM, protest, Moldova, SUA, NATO, militari

Știrile Zilei