18:00 17 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.65
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.21
  • UAH0.61
Uliu cu picioare scurte

O nouă pasăre a apărut în Moldova

© Flickr / Panayotis1
Moldova
Sa primesc un link scurt
50150

În sudul Moldovei a fost documentat pentru al doilea an consecutiv prezența uliului cu picioare scurte.

CHIŞINĂU, 29 mai – Sputnik. Membrii Societății pentru Protecția Păsărilor și Naturii (SPPN) din Moldova au documentat pentru al doilea an consecutiv prezența uliului cu picioare scurte (Accipiter brevipes) la locul de cuibărire, în sudul Republicii Moldova. 

Anterior în baza unor observații se presupunea că această specie ar putea cuibări pe teritoriul Republicii Moldova. Ornitologii sovietici Averin și Gania catalogau specia drept „posibil clocitor” în 1971 în baza a două observații în regiunea Chițcani și una din regiunea transnistreană.

 

În prezent BirdLife International trece specia în lista păsărilor cuibăritoare din Republica Moldova bazându-se doar pe harta de distribuție a speciei.

„Cu toate că nu este o specie periclitată la nivel global, uliul cu picioare scurte se întâlnește rar în România și Republica Moldova, fiind la extrema nordică a arealului de cuibărire. Mai multe observații a unor ornitologi moldoveni, români, lituanieni și elvețieni, dovedește cuibărirea acestei specii pe teritoriul Republicii Moldova”, anunţă Societatea pentru Protecția Păsărilor și Naturii.

Locația cuibăririi uliului cu picioare scurte în Moldova rămâne, deocamdată, confidențial.

Tematic

Alarmant: zece la sută dintre toate păsările lumii, pe cale de dispariție
Tagurile:
uliu, ecologie, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei