03:24 23 Septembrie 2017
Chişinău+ 12°C
În direct
Adunarea Generală a Procurorilor

Câţi pretendenţi sunt la şefia Procuraturii Generale

© Sputnik/ Мирослав Ротарь
Moldova
Sa primesc un link scurt
12110

La data de 24 octombrie, expiră termenul de depunere a dosarelor pentru participarea la concursul de ocupare a funcţiei de Procuror General al Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 14 oct – Sputnik. Zece zile au mai rămas până la încheierea perioadei de recepţionare a dosarelor pentru concursul de ocupare a funcţiei vacante a Procurorului General al Republicii Moldova.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunţat la finele lunii septembrie concurs public pentru suplinirea funcţiei vacante de Procuror General al Republicii Moldova. Doritorii de a participa la acest concurs pot depune dosarele la CSP până la data de 24 octombrie.

Procuratura Generală
© Sputnik/ Мирослав Ротарь

Până la 14 octombrie, nici un candidat nu şi-a prezentat dosarul la CSP. Informaţia a fost oferită pentru Sputnik de procurorul Maria Vieru, purtător de cuvânt al Procuraturii Generale.

Conform criteriilor stabilite de noua Lege cu privire la procuratură, Procuror General va putea deveni persoana care întruneşte mai multe condiţii: este cetăţean al Republicii Moldova, cunoaşte limba de stat, are capacitate de exerciţiu deplină, are diplomă de studii superioare de licenţă şi diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului sau un alt act de studii în domeniul dreptului echivalent acestora.

De asemenea, candidatul trebuie să aibă o experienţă profesională de cel puţin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puţin 5 ani în funcţia de procuror.

Pretendentul la funcţia de Procuror General trebuie să posede calităţi manageriale, să se bucure de reputaţie ireproşabilă, să nu fi fost tras la răspundere pentru săvârşirea vreunei infracţiuni, nu a deţinut în ultima jumătate de an până la anunţarea concursului calitatea de membru al CSP, iar în ultimii 3 ani nu a fost membru de partid şi nu a desfăşurat activităţi cu caracter politic.

Încă o condiţie pe care trebuie să o întrunească candidatul la funcţia de Procuror General este aceea de a fi apt din punct de vedere medical pentru exercitarea acestei funcţii.

Funcţia de Procuror General al Republicii Moldova a rămas vacantă în luna februarie, după ce Corneliu Gurin şi-a dat demisia.

„Consider important să începem reforma în procuratură de la vârful instituţiei, fără suspiciuni şi acuzaţii”, a declarat Gurin în faţa deputaţilor în ziua când şi-a dat demisia.

Gurin a explicat că cererea de demisie este motivată de adoptarea unei noi Legi a Procuraturii care prevede un alt mecanism de alegere a Procurorului General, şi anume selectarea lui în cadrul unui concurs public de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Candidatura procurorului trebuie să fie acceptată de preşedintele ţării. Deputaţii urmează să amendeze şi Constituţia pentru ca noul mecanism de numire a Procurorului General să intre în vigoare. Acum interimatul funcţiei de Procuror General îl deţine Eduard Harunjen.

Tematic

Procurorii nu vor mai avea dreptul să intre în sala de judecată fără asta
Ce salarii vor primi din 1 august procurorii
Tagurile:
CSP, Maria Vieru, Moldova, concurs, procuror
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei