06:14 23 Ianuarie 2018
Chişinău-6°C
În direct
Cerșetor

Copiii subteranelor, copii fără nicio șansă

© Photo: investigatii.md
Moldova
Sa primesc un link scurt
5920

Zeci de copii, ajunși în pragul disperării, cerșeasc pe străzile capitalei pentru a câștiga o bucățică de pâine. De regulă, aceştia au puţine şanse să ajungă din nou elevi.

CHIȘINĂU, 14 oct – Sputnik. În statisticile oficiale nu se regăsesc zeci de copii, care rămân în afara sistemului educațional înainte să finalizeze studiile gimnaziale, ei renunță la carte pentru a-și putea câștiga existența, informează investigații.md.

Un băiat de 12 ani, care locuiește pe străzile Capitalei, nu a mers niciodată la școală. El nu știe să scrie și să citească, și nici nu crede că i-ar folosi la ceva acum.

„Ar trebui să merg în clasa întâi, iar eu sunt mare, toți ar râde de mine”, spune băiatul.

Băiatul mănâncă și doarme prin subsolurile și clădirile părăsite din Chișinău. Se îmbracă în haine găsite în tomberoane, iar în picioare are doar niște șlapi de cauciuc.

Singurul său vis este să câștige un ban din cerșit ca să-și potolească foamea. Copilul este cuprins de disperare și nu mai crede că ar mai fi posibil să schimbe statutul de hoinar pe cel de elev. Cerșește în fața unei biserici din preajma circului alături de mama sa.

Potrivit lui Ianîș Jitari, specialist la Direcţia pentru protecţia copilului din cadrul primăriei capitalei, băiatul ar fi făcut studii primare în satul Bulboaca, Anenii Noi. Funcționarul este cel care de mai multe ori l-a dus la un centru temporar de plasament, însă adolescentul s-a întors de fiecare dată în stradă.

Datele Ministerului Educației arată că, cel mai des, elevii abandonează școală pentru că se angajează în câmpul muncii sau părinții nu-i lasă să învețe. Un alt motiv este sărăcia – copiii nu au cu ce se îmbrăca și încălța și atunci preferă mai degrabă să stea acasă, decât să devină subiect de discuție printre colegi. În plus, zeci de copii au fost scoși din școli de către părinții care au emigrat fără a depune o cerere de exmatriculare.

Potrivit Biroului Național de Statistică, numărul elevilor din instituţiile de învăţământ primar şi secundar general s-a redus esențial. La începutul anului de studii 2015-2016, numărul elevilor constituia 334,5 de mii de persoane, cu 35,6 la sută mai puțin decât între 2005 și 2006. Numărul s-a redus atât în orașe, cât și în sate.

Tematic

Ministerul Educației: copii nevaccinați nu trebuie discriminați
Tagurile:
cerșit, școală, copil, Biroul Naţional de Statistică, Ministerul Educaţiei, Ianîș Jitari, Chișinău, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei