09:33 13 Aprilie 2021
În direct
  • EUR21.32
  • USD17.90
  • RUB0.23
  • RON4.33
  • UAH0.64
Moldova
Sa primesc un link scurt
9911

Judecătoria Buiucani a prelungit mandatele de arest preventiv în izolator pe numele a 14 magistraţi şi 3 executori judecătoreşti.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Judecătoria Buiucani a prelungit, miercuri, mandatele de arest preventiv în izolator pe numele celor 14 judecători şi 3 executori judecătoreşti, urmând ca, joi, să se expună în privinţa a încă  unui judecător.

Termenul a fost prelungit cu 25 şi 30 de zile pentru fiecare, încheiere care poate fi contestată la Curtea de Apel. Învinuiţii se află în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie.

Acum o lună, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au reţinut 18 persoane, dintre care 15 magistraţi şi 3 executori, aceştia fiind învinuiţi de complicitate la spălare de bani prin intermediul sistemului financiar din Republica Moldova. Acţiunile de urmărire penală s-au derulat cu acceptul Consiliului Superior al Magistraturii, care a permis cercetarea penală, percheziţionarea şi reţinerea a 16 actuali şi foşti judecători.

Potrivit datelor preliminare ale urmăririi penale, învinuiţii ar fi fost parte a unei scheme criminale care a permis spălarea prin sistemul bancar din Republica Moldova a circa 20 de miliarde de dolari, proveniţi din Federaţia Rusă.

Acţiunile de urmărire penală ale procurorilor au permis acumularea unor probe pertinente pentru a demonstra implicarea celor reţinuţi în schema de spălare de bani, precum şi iniţierea unor noi dosare.

Tematic

CNA face totalul: 12 judecători și 3 executori judecătorești plasaţi în arest
Bilanţ: 15 judecători arestaţi şi un magistrat dat în urmărire internațională
Tagurile:
complicitate, Spălare de bani, procurori, arest, Moldova, CNA, judecători

Știrile Zilei