08:44 20 Octombrie 2020
În direct
  • EUR20.01
  • USD17.00
  • RUB0.22
  • RON4.10
  • UAH0.60
Moldova
Sa primesc un link scurt
Moldova a intrat în perioada electorală pentru prezidenţiale (58)
14501

Curtea de Apel Chișinău a exclus-o din cursa electorală pe Inna Popenco. Reprezentanții apărării politicianului au depus deja un recurs la Curtea Supremă de Justiție.

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. Vineri, Curtea de apel Chișinău a admis cererea Comisiei Electorale Centrale privind anularea înregistrării concurentului din partea "Partidului Şor" (anterior mişcarea „Ravnopravie”, Inna Popenco.

Comisia Electorală Centrală
© Sputnik / Мирослав Ротарь

CEC şi candidatul la funcția de șef al statului, Silvia Radu, au depus la Curtea de Apel Chișinău un demers privind excluderea din cursa electorală a candidatului Popenco. Silvia Radu și-a exprimat dezacordul în legătură cu acțiunile întreprinse de reprezentanții ”Partidului Șor”, care au participat la distribuirea cardurilor prin intermediul cărora cetățenii cu venituri mici vor putea procura mărfuri la un preț redus din magazinul social care urmează să fie deschis la Chișinău. Majoritatea membrilor CEC au calificat aceste acțiuni drept corupere a alegătorilor.

"Instanța a admis cererea Comisiei Electorale Centrale privind anularea înregistrării în calitate de candidat pentru funcția de președinte al ţării, Inna Popenco. Decizia instanței poate fi atacată prin recurs la Curtea Supremă de Justiție timp de trei zile", a declarat judecătorul Galina Veveriță.

Candidatul Inna Popenco este de părere că acuzațiile care îi sunt aduse sunt neîntemeiate.

”Acest proiect social există de mai bine de un an. Până la demararea campaniei electorale, la Orhei, au fost deschise 5 magazine de acest fel. Nu înțeleg de ce există atâta invidie și răutate în privința acestor magazine. Indiferent dacă voi participa sau nu la cursa prezidențială, în toată țara vor fi deschise 100 de magazine sociale", a subliniat Popenco.

Potrivit avocatului său, Denis Ulanov, argumentele reprezentanților candidatului Silvia Radu și CEC sunt lipsite de relevanță.

"Argumentele lor se bazează doar pe presupuneri și o interpretare neprofesionistă a Legii. Este absurd argumentul invocat de ei că Ina Popnenco a distribuit carduri, încălcând astfel Codul Electoral în aspectul coruperii alegătorilor”, a spus Ulanov.

El a subliniat că a fost depus deja un recurs la Curtea Supremă de Justiție.

Anterior, CEC l-a exclus din cursa electorală pe liderul platformei "Demnitate și Adevărat", Andrei Năstase, care s-a retras în favoarea candidatului unic din partea opoziției, liderul partidului ”Acțiune și Solidaritate", Maia Sandu.

Până la adoptarea unei decizii de către Curtea Supremă de Justiție, în campania electorală participă 11 candidați la funcția de președinte al ţării.

Alegerile prezidențiale directe în Moldova sunt programate pentru 30 octombrie.

Тема:
Moldova a intrat în perioada electorală pentru prezidenţiale (58)

Tematic

CEC a decis câte buletine de vot vor fi tipărite pentru alegerile prezidenţiale
CEC a decis câţi bani vor putea primi concurenţii electorali
Buletinele de vot au fost ajustate la milimetru
Tagurile:
concurent electoral, eliminare, Mişcarea „Ravnopravie", Curtea de Apel Chişinău, CEC, Silvia Radu, Ina Popenco, Denis Ulanov

Știrile Zilei