08:13 23 Ianuarie 2018
Chişinău-6°C
În direct
elicopter Ми-17-1В

De un an, doi moldoveni sunt ostaticii talibanilor în Afganistan. Detalii noi

facebook: Valan ICC
Moldova
Sa primesc un link scurt
15310

Presa afgană scrie că cei doi piloți luați ostatici de talibani acum un an în Afganistan au fost transferați în Qatar.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. La 24 noiembrie s-a împlinit exact un an de când trei cetățeni ai Republicii Moldova au fost luați ostatici de rebelii talibani din Afganistan, unul  dintre ei fiind omorât, iar soarta celorlalte două persoane este deocamdată incertă.  

Elicopterul companiei aeriene VALAN MI17-1V a fost capturat de talibani în Afganistan pe 24 noiembrie 2015, după ce a efectuat o aterizare de urgență. La bord se aflau trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului, și 18 cetățeni afgani. Compania presta servicii aeriene civile pentru forţele de securitate afgane în baza contractului cu compania Aircraft Charter Solutions pentru principalul contractant al Guvernului Statelor Unite.

Echipajul elicopterului care a fost doborât în Afganistan era constituit din Oleg Groza de 55 de ani,ucis de talibani, Ion Buruiană de 34 de ani și Mihail Crihan, în vârstă de 51 de ani.  

Presa afgană a scris acum două zile, făcând referire la surse din securitate, că cei doi piloți moldoveni, luați ostatici de talibani acum un an, au fost transferați în Qatar.  

Talibanii au cerut eliberarea lui Qari Salahuddin, guvernatorul lor din umbră pentru Faryab, în schimbul eliberării ostaticilor, potrivit pajhwok.com.

Ministerul moldovean de Externe nu a comentat deocamdată această informație. Nu este clar dacă transferul celor doi piloți din Afganistan în Qatar ar însemna eliberarea acestora. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

MAEIE, despre cetățenii moldoveni aflați în elicopterul doborât în Afganistan
Cei trei moldoveni care se aflau în elicopterul doborât în Afganistan sunt vii
Tagurile:
talibani, Afganistan, ostatici, moldoveni
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei