11:29 13 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.17
  • RUB0.24
  • RON4.01
  • UAH0.64
Moldova
Sa primesc un link scurt
23730

Ministrul moldovean al Mediului Valeriu Munteanu a declarat în exclusivitate pentru Sputnik că miercuri va fi verificată corectitudinea tăierilor de copaci în pădurea de stejar de la Strășeni. Sputnik a publicat ieri un material amplu cu fotografii despre tăierea stejarilor seculari, care nu prezintă semne de degradare, în pădurea de la Strășeni.

CHIȘINĂU, 30 noiembrie — Sputnik. Demnitarul a precizat că, începând cu data de 1 octombrie curent, la insistența sa exportul de lemn brut din Moldova a fost interzis pentru prima dată de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

„Mâine o să verificăm ce fel de tăieri sunt la Strășeni. Cel mai mult sunt în disonanta cu tabloul general camioanele, care par a fi pregătite pentru export. Din 1 octombrie, la insistențele noastre, exportul de lemn brut a fost interzis, pentru prima dată de la independență încoace. Să vedem ce cale vor lua aceste camioane. Mâine o să găsim răspuns la toate întrebările", a declarat Valeriu Munteanu.

Ministrul a precizat că, începând cu acest an, în Moldova sunt interzise tăierile rase în pădurile fundamentale, inclusiv de stejar. Sunt permise doar tăierile de regenerare, selective, unde copacii au degradat.

„Există și multe abuzuri. Doar în ultimul an am denunțat zeci de cazuri", a spus ministrul.

El a mai menționat că în pădurile introduscente, în special de salcâm, exploatarea se face doar prin tăieri rase, la fiecare 35-40 de ani, când pădurea ajunge la maturitate și intră în faza de degradare. Salcâmul este lemnul principal pentru foc.

Valeriu Munteanu a insistat și de această dată să fie informat despre orice cazuri de tăiere a pădurilor care dau de bănuit.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Copacii din sânul pădurilor sunt înlocuiți cu vile de lux
O pădure plantată în 2009 este azi aproape defrișată
Câte păduri vor mai fi tăiate în Moldova, până vor fi interzise defrișările
Tagurile:
Strejari, Arbori seculari, Strășeni, lemn, Abuzuri, Tăiere, pădure, Export, Ministerul Mediului, Valeriu Munteanu


Știrile Zilei