03:14 23 Septembrie 2017
Chişinău+ 12°C
În direct
Ședința Parlamentului RM

Șoc în Parlamentul Moldovei: trei fracțiuni au ieșit de urgență din sală

© Sputnik/ Мирослав Ротарь
Moldova
Sa primesc un link scurt
80641

Turnură neașteptată în Parlamentul Moldovei. Mai mulți deputați au ieșit din sala Legislativului.

CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. Trei fracțiuni din Parlamentul Republicii Moldova au părăsit de urgență sala de ședințe a Legislativului. Este vorba despre deputații PSRM, PCRM și PLDM.

Comuniștii și socialiștii și-au exprimat astfel nemulțumirea față de refuzul plenului de a-l invita la audierile cu privire la calitatea alimentației în instituțiile de învățământ și preșcolare din Moldova pe premierul Pavel Filip.

Liberal-democrații au anunțat că părăsesc sala de ședințe în semn de protest față de includerea unor proiecte de lege pe ordinea de zi a Parlamentului.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a calificat această atitudine drept un show politic. 

După ce PSRM, PCRM și PLDM au ieșit din sală, la ședință au mai rămas 44 de deputați.

” Nu este cvorum. Încheiem ședința. Parlamentul se va întruni săptămâna viitoare”, a declarat Candu.

Audierile erau stabilite pentru vineri, ora 14.00. La acestea urma să se prezinte vicepremierul Gheorghe Brega, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, conducerea Ministerului Educației, directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi și CNA.

Parlamentul Republicii Moldova a decis săptămâna trecută să organizeze audieri pe subiectul licitațiilor trucate la achiziționarea produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din Chișinău. Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor deputaților moldoveni.

Propunerea a fost înaintată Parlamentului de către președintele comisiei sociale, sănătate și familie, Oxana Domenti.

Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au reținut 17 persoane bănuite de participarea la aranjarea licitațiilor de achiziționare a produselor alimentare pentru instituțiile de învățământ și preșcolare din Chișinău, soldate cu livrarea în aceste instituții a produselor alterate. Procurorul șef anticorupție, Viorel Morari, și șeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu, au declarat că în această schemă sunt implicați șefii și funcționarii tuturor celor cinci Direcții teritoriale educație, tineret și sport din Chișinău, dar și agenți economici.

Dosarul penal a fost deschis de Procuratura Anticorupție în luna martie a acestui an. Dosarul vizează abuzul în serviciu, traficul de influență și coruperea activă și pasivă.

Printre produsele alterate ce erau livrate în grădinițele din capitală sunt paste, pește, carne de găină, varză, fasole, cartofi.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Dosarul produselor alterate: toate școlile și grădinițele în alertă
Dosarul produselor alterate: procurorii cer arest preventiv pentru 30 de zile
Tagurile:
produse alterate, Pavel Filip, ședință, audieri, Moldova, Andrian Candu, parlament
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei