15:25 19 Ianuarie 2018
Chişinău+ 1°C
În direct
Agricultură, căpșune, terenuri arabile

Mai multe firme din Moldova au obținut subvenții în agricultură prin escrocherie

© Sputnik/ Виталий Тимкив
Moldova
Sa primesc un link scurt
11301

Aproape 21 de milioane de lei din fondul de subvenționare în agricultură au fost obținute prin escrocherie și abuz de încredere.

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. O întreprindere din Moldova a prejudiciat bugetul de stat cu 950 de mii de lei. Procuratura Generală a expediat în judecată cauza penală, iniţiată la finele lunii septembrie în privinţa administraţiei companiei, acuzate de escrocherie şi fals în declaraţii.

Aceasta a obținut prin înşelăciune şi abuz de încredere 950 de mii de lei din fondul de subvenții în agricultură, acordat de Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA). Compania nu avea dreptul însă la aceste subvenții, deoarece obţinuse deja un grant prin programul Liniei de Finanţare pentru Eficienţă Energetică în Moldova.

Procurorii au aplicat sechestru pe bunurile mobile ale inculpatului, care, în caz că va fi recunoscut culpabil, riscă până la 15 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate de cel mult 5 ani.

În gestiunea Procuraturii Generale se află încă 4 cauze penale pentru acţiuni similare, comise de alte persoane juridice, care prin aceeaşi schemă ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 20 milioane de lei.

În cadrul respectivelor cauze penale, procurorii vor examina şi acţiunile angajaţilor AIPA, care au admis acordarea subvenţiilor întreprinderilor ce au solicitat şi obţinut granturi de la alte instituţii financiare, pentru aceleaşi bunuri.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Agricultorii afectați de înghețuri și grindină ar putea primi subvenții
Câteva zile pentru plata subvențiilor. Ce "datorii" mai are AIPA către fermieri
Tagurile:
subvenții, AIPA, agricultură, escrocherie, procurori, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei