14:51 19 Martie 2018
Chişinău-7°C
În direct
Aniversarea introducerii trupelor sovietice în Afganistan

La Chișinău au fost comemorați ostașii căzuți în Afganistan

© Sputnik/ Николай Костыркин
Moldova
Sa primesc un link scurt
188 0 0

Veteranii războiului din Afganistan și rudele acestora s-au adunat marți, la memorialul „Fiilor Patriei-amintire veșnică” din Chișinău pentru a marca intrarea trupelor sovietice în această țară.

CHIȘINĂU, 27 dec — Sputnik. Reprezentanți ai Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, veterani ai acestui conflict armat și rudele lor s-au adunat marți, la memorialul „Fiilor Patriei- amintire veșnică" din Chișinău pentru a marca 37 de ani de la intrarea trupelor sovietice în Afganistan.

Participanții la acțiune au depus flori la monumentul "Mama Îndurerată", dar și la plăcile pe care sunt trecute numele ostașilor originari din Moldova căzuți în Afganistan.

„Astăzi veteranii care au luptat în Afganistan marchează intrarea trupelor sovietice în Afganistan. În mai multe localități din Moldova sunt înălțate deja monumente ale ostașilor internaționaliști. Astăzi, la ele s-au adunat veteranii războiului din Afganistan", a declarat pentru Sputnik Moldova Mihail Mocanu, președintele Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan.

Potrivit lui Mocanu, astăzi participanții la războiul din Afganistan își amintesc de acele vremuri și de tovarășii lor arme care au căzut pe câmpul de luptă.

La sfârșitul manifestației veteranii au fost serviți cu terci ostășesc pregătit la o bucătărie de campanie, care a fost adusă la Memorial anume pentru acest scop.

În anul 1979 Uniunea Sovietică a acceptat să acorde ajutor militar guvernului din Afganistan în lupta împotriva rebelilor islamiști mujahedini. În 25 decembrie, coloanele Armatei a 40-a a districtului militar Turkmenistan din URSS au trecut frontiera sovieto-afgană pe râul Amu-Daria. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Controale medicale complexe pentru veteranii de război
Guvernul a lansat un Plan special de susținere a veteranilor de război
Tagurile:
ostași, Afganistan, comemorare, Uniunea veteranilor războiului din Afganistan a Republicii Moldova, Mihail Mocanu, Chișinău
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei