04:13 07 August 2020
În direct
  • EUR19.68
  • USD16.62
  • RUB0.23
  • RON4.07
  • UAH0.60
Moldova
Sa primesc un link scurt
22910

Membrii Cabinetului de Miniștri au aprobat miercuri Codul Deontologic al Lucrătorului Medical și al Farmacistului

CHIȘINĂU, 1 feb – Sputnik. Lucrătorii medicali și a farmaciștii sunt obligați să evite implicarea lor în acte de corupție sau mituire și obținerea unor avantaje nejustificate, potrivit Codului Deontologic al Lucrătorului Medical și al Farmacistului, aprobat miercuri de Guvern.  

Documentul are ca scop stabilirea normelor de conduită pentru lucrători medicali și farmaciști în vederea prevenirii eventualelor încălcări în exercitarea atribuţiilor de serviciu și ocrotirea drepturilor pacientului. Proiectul reglementează principiile și normele de conduită obligatorii atât în raport cu pacientul, cât și în relaţiile colegiale. 

Lucrătorii medicali trebuie să ofere pacienților informații depline despre starea sănătății lor și etapele tratamentului, iar în cazul unui diagnostic grav — să ofere pacientului un suport psiho-emoțional, protejând confidenţialitatea informațiilor obținute în timpul investigațiilor medicale.

De asemenea, în cazul unor situații de urgență, lucrătorii medicali sau farmaciștii care se află lângă persoana care este în pericol sunt obligați să ofere asistența necesară și să rămână lângă pacient atât timp cât va fi nevoie de ajutorul lor profesional. 

În cadrul instituțiilor medicale și farmaceutice vor fi create comitete de etică, care vor monitoriza și vor promova aplicarea normelor prevăzute în documentul aprobat. Pentru încălcarea prevederilor Codului personalul medical și farmaceutic va purta răspundere disciplinară.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

În Moldova a murit o pacientă care a refuzat să-i dea medicului mită
Programarea online la medic: mit sau realitate în Moldova
Tagurile:
farmaciști, Codul deontologic, pacienți, medici, mită, Moldova, Guvern


Știrile Zilei