16:24 21 Aprilie 2021
În direct
  • EUR21.69
  • USD18.00
  • RUB0.24
  • RON4.40
  • UAH0.64
Moldova
Sa primesc un link scurt
9110

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a 14 actuali şi foşti magistraţi, precum şi a 2 executori judecătoreşti, care sunt acuzaţi că ar fi participat la acțiuni de spălare a circa 20 de miliarde de dolari.

CHIȘINĂU, 8 feb — Sputnik. Potrivit procuraturii, banii au provenit din Federaţia Rusă și au fost „spălați" prin sistemului bancar din Republica Moldova.

Procuratura a subliniat că inculpaților le este imputată complicitatea la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave.

„Potrivit materialelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi fost parte a unei scheme criminale care a permis spălarea, prin sistemul bancar din Republica Moldova, a circa 20 de miliarde de dolari, proveniţi din Federaţia Rusă", precizează comunicatul Procuraturii.

Oamenii legii au acumulat probe pertinente pentru a demonstra implicarea celor învinuiţi în schema de spălare de bani, precum şi iniţierea unor noi cauze penale.

Inculpaţii au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA în cadrul unei operaţiuni de amploare, desfăşurată în toamna anului trecut la Chişinău, dar şi în alte localităţi ale ţării. Aceste acțiuni procesuale au fost inițiate cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii, care a permis cercetarea penală, percheziţionarea şi reţinerea acestora.

În privinţa inculpaţilor sunt aplicate măsuri preventive sub formă de arest preventiv, arest la domiciliu şi liberarea provizorie sub control judiciar.

Totodată procuratura precizează că două persoane — un judecător şi un executor judecătoresc — nu au fost găsiți și au fost anunţaţi în căutare internaţională. Pe numele lor a fost emis mandat de arestare.

Un judecător care figurează în acest dosar a decedat, astfel că urmărirea penală în privința acestuia urmează să fie încetată și cauza penală clasată.

Pentru infracţiunile ce le sânt incriminate, legislația Republicii Moldova prevede închisoare de până la 10 ani și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Schema de spălare a banilor cu participarea judecătorilor moldoveni
© Sputnik / Nicolai Kibich
Schema de spălare a banilor cu participarea judecătorilor moldoveni

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Bilanţ: 15 judecători arestaţi şi un magistrat dat în urmărire internațională
Judecătorii arestați acum o lună rămân în continuare după gratii
Tagurile:
Executor, Rețineri, Judecători, Judecată, Spălare de bani, Dosar penal, Procurori, Rusia

Știrile Zilei