18:40 23 Februarie 2018
Chişinău-1°C
În direct
Chișinău

Informație utilă pentru cei care dau și iau în chirie apartamente și case

© Sputnik / Rodion Proca
Moldova
Sa primesc un link scurt
154031

Modificările în Codul Fiscal vizează toate variantele de arendă atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Proprietarii de imobile care vor da în arendă oficii, apartamente sau case vor trebui să plătească din acest an un procent mai mare în bugetul de stat, odată cu modificările la Codul Fiscal. 

Şeful adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Iurie Lichii, a declarat într-un interviu pentru Sputnik-Moldova că, modificările în Codul Fiscal vizează toate variantele de arendă atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. 

”A crescut povara fiscală pentru cei care dau în arendă. Astfel, dacă anterior proprietarul de imobil trebuia să plătească un impozit de 5 la sută din suma arendei pentru persoana fizică, acum acest procent a crescut până la 7 procente. În cazul persoanelor juridice impozitul a crescut de la 7 la sută la 10 procente”, a declarat Lichii. 

Şeful adjunct al IFPS a precizat că persoanele fizice care dau în arendă oficii, apartamente sau case trebuie să plătească lunar 7 la sută din suma arendei organului fiscal teritorial. În cazul în care persoana fizică închiriază un imobil unei persoane juridice atunci taxa fiscală trebuie efectuată de ultima. 

”Deocamdată, această plată nu poate fi efectuată on-line”, a precizat Lichii.

bloc de locuit, apartamente
© Sputnik/ Мирослав Ротарь

Întrebat dacă majorarea impozitului pentru darea în locațiune ar putea influența și creșterea plății de arendă, Lichii a spus: ”Prețul de închiriere este format pe piață, iar impactul fiscal nu ar trebui să fie supraestimat”.

Funcționarul a declarat că dacă în cazul persoanelor juridice sunt întocmite întotdeauna contracte de dare în arendă, nu este la fel și în cazul persoanelor fizice care închiriază apartamente. 

”Încheierea unui contract este benefică pentru toate părțile. În contract sunt definitivate clar drepturile și obligațiile celui care dă în arendă dar și a persoanei care închiriază, iar în cazul unor neînțelegeri ele se rezolvă mai ușor”, a declarat șeful de la Fisc. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Important: un nou termen pentru privatizarea apartamentelor primite de la stat
Prețul la apartamente coboară vertiginos. Iată care este situația actuală
Tagurile:
Iurie Lichii, chiriași, IFPS, fisc, chirie, arendă, apartamente
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei