05:29 13 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.28
  • USD17.32
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.74
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești

Premieră la achitarea impozitului pe venit: ce a schimbat fiscul în acest an

© Sputnik / Evghenii Panasenco
Moldova
Sa primesc un link scurt
64610

Șefa Direcției metodologia impozitelor directe și impozitarea internațională a vorbit, luni, în cadrul unei conferințe de presă despre premierele din acest an la achitarea impozitului pe venit.

CHIȘINĂU, 20 feb – Sputnik. Persoanele fizice care nu vor prezenta la timp declarația pe venit riscă amendă de o mie de lei, plus o amendă în mărime de 30 la sută din suma impozitului pe care trebuiau să o achite la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS), a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă Olga Golban, șefa Direcției metodologia impozitelor directe și impozitarea internațională.

Golban a precizat că în acest an, în premieră, termenul de prezentare a declarațiilor pe venit pentru persoanele fizice a fost extins până la 30 aprilie.

”Acest termen a fost extins pentru a oferi posibilitatea contribuabililor să-și prezinte declarațiile cu privire la impozitul pe venit în termen, dispunând de totalitatea informațiilor pe care le pot obține de la angajatori”, a declarat Golban.

Sat
© Sputnik / Александр Кондратюк

Acțiunea nu este valabilă și pentru persoanele juridice, care vor trebui să prezinte la fisc datele cu privire la impozitul pe venit până la data de 25 martie.

”Dar pentru că în acest an data de 25 martie cade într-o zi de sâmbătă, ultima zi de prezentare a declarațiilor pentru persoanele juridice va fi 27 martie”, a declarat Golban.

Șefa Direcției metodologia impozitelor directe și impozitarea internațională a precizat că în acest an urmează să fie prezentate în jur de 260 de mii de declarații pe venit.

Declarație cu privire la impozitul pe venit trebuie prezentată obligatoriu de persoanele fizice care obțin venit ce depășește suma de 29640 de lei, cu excepția veniturilor obținute de la un singur loc de muncă.

”Plafonul de 29640 de lei este pragul de aplicare a cotei de 7 procente pentru veniturile persoanelor fizice”, a explicat Golban.

Totodată, declarația pe venit trebuie să fie prezentată obligatoriu de persoanele fizice care obțin venituri de la mai multe locuri de muncă, precum și de persoanele care obțin pe lângă veniturile salariale și alte venituri impozabile.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Impozitul pe lux, luat în serios de majoritatea contribuabililor
Un nou impozit pentru moldoveni, cei mai vizaţi sunt oamenii de la sate
Tagurile:
Olga Golban, declarație de avere, impozit pe venit, IFPS, fisc, Moldova


Știrile Zilei