19:46 26 Aprilie 2018
Chişinău+ 28°C
În direct
Andrian Candu

PD inițiază reforma clasei politice din Moldova

© Sputnik / Miroslav Rotari
Moldova
Sa primesc un link scurt
8540

Democrații moldoveni pledează pentru reformarea clasei politice din Moldova, iar la baza acestui proces trebuie să stea votul uninominal și lipsirea deputaților de imunitate

CHIȘINĂU, 20 mar – Sputnik. Membrii Partidului Democrat au discutat la ședința săptămânală a formațiunii despre reformarea clasei politice. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, vicepreședintele PD Andrian Candu. 

”Politicul trebuie adus mai aproape de oameni. Am discutat despre proiectul de lege cu privire la introducerea votului uninominal. Documentul a fost expediat spre expertiză Comisiei de la Veneția”, a declarat Candu.

Președintele Legislativului a precizat că autorii proiectului sunt deschiși să discute cu partenerii Republicii Moldova acest document, astfel ca inițiativa să se bazeze pe o analiză juridică bună.

 

”Vor fi inițiate și dezbaterile în țară pe marginea proiectului de lege, unde vor fi invitate la discuție partidele parlamentare, extraparlamentare, opoziția, experți, reprezentanții societății civile. Cetățenii cer schimbare. Acest lucru este vizibil și în sondajele de opinie”, a declarat Candu.

El a precizat că doar în 10 zile au fost colectate peste 350 de mii de semnături în favoarea sistemului de vot uninominal. 

Un alt aspect al reformării clasei politice, în opinia democraților moldoveni, este integritatea deputaților.

 ”Este un element important, mă refer la imunitatea deputaților. Am înregistrat o inițiativă de modificare a Constituției prin care să fie exclusă imunitatea deputaților. Am obțin avizul pozitiv al Curții Constituționale. Vom solicita colegilor din majoritatea parlamentară ca acest proiect să fie inclus în agenda de săptămâna aceasta a ședințelor Legislativului”, a declarat președintele Parlamentului. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Ce sistem electoral este mai bun pentru Moldova: ce spune Andrian Candu
Andrian Candu a făcut un anunț important despre schimbarea sistemului electoral
Tagurile:
reforma clasei politice, vot uninominal, sistem electoral, PD, Parlament, Moldova, alegeri, Andrian Candu
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei