06:06 09 August 2020
În direct
  • EUR19.68
  • USD16.62
  • RUB0.23
  • RON4.07
  • UAH0.60
Moldova
Sa primesc un link scurt
66 0 0

Un proiect amplu de reabilitare a sistemului de irigare din regiunea transnistreană, realizat datorită suportului Federației Ruse, va permite să fie efectuată irigarea pe o suprafață de circa 70 de mii de ha de teren agricol din regiune

TIRASPOL, 29 mart — Sputnik. Irina Leahova. Federația Rusă a mărit până la nouă miliarde de ruble rusești ajutorul financiar pentru restabilirea sistemului de irigație din Transnistria. Astfel, suprafața terenurilor agricole irigate se va mări de șapte ori, a spus declarat șeful departamentului local pentru agricultură și mediu, Efim Koval.

Acesta a menționat că, „ținând cont de condițiile climaterice ale regiunii, creșterea atât a culturilor cerealiere, cât și a celor tehnice, precum și dezvoltarea ramurilor pomicole și viticole, este imposibilă fără un complex ameliorativ, fără asigurarea garantată cu apă".  

Potrivit lui Koval, suprafețele irigate la momentul de față nu pot fi comparate cu cele din perioada Uniunii Sovietice: 93 de mii de ha, față de cele 10 de mii de ha în prezent.

„Celelalte suprafețe, potențial, pot fi irigate, însă stațiile de pompare nu asigură volumul necesar de apă, deoarece sunt învechite din punct de vedere moral și tehnic", a menționat oficialul transnistrean.

Inițial, Federația Rusă a alocat pentru reconstruirea sistemului de irigare 2,4 miliarde de ruble rusești. Însă, după o evaluare a cheltuielilor, Rusia va mai acorda încă 6,5 miliarde de ruble, ceea ce va asigura irigarea a 67 mii ha de pământ agricol.

Apropo Rusia va acorda și noi credite, fiind vorba de 74 de milioane de dolari, care vor fi eliberați  în trei tranșe: 30 de milioane în anul curent, 24 de milioane în anul 2018 și 20 de milioane în anul 2019.

„Documentarea proiectului deja s-a încheiat și, din luna iunie, vor începe lucrările de renovare a sistemului ameliorativ", a adăugat Koval.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Agricultorii cer lege pentru utilizarea apelor subterane la irigare
Tagurile:
reconstruire, Sistem de irigare, suport financiar, Efim Koval, Transnistria


Știrile Zilei